AcasăNewsS-au trezit și europenii: Banca Centrală este îngrijorată de puterile criptomonedei Libra

S-au trezit și europenii: Banca Centrală este îngrijorată de puterile criptomonedei Libra

O acceptare largă a criptomonedei Libra, proiect al reţelei sociale Facebook, ar putea submina capacitatea Băncii Centrale Europene de a stabili politica monetară, ceea ce reprezintă un risc potenţial pentru blocul comunitar, a declarat, luni, Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.

În luna iunie a acestui an, Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, precum depozite bancare şi obligaţiuni guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, ca de exemplu bitcoin. La scurt timp, Congresul american a ținut să îl pe audieze David Marcus, director al Facebook însărcinat cu proiectul criptomonedei libra Libra, care a trebuit să dea socoteală înaintea unei comisii a Legislativului american ai cărei membri s-au declarat îngrijorați de ce ar putea însemna lipsa de control financiar asupra prototipului de criptomonedă.

În schimb, oficialii UE s-au trezit mult mai târziu: „În funcţie de nivelul de acceptare a Libra şi de locul ocupat de euro în coşul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziţiei de lichiditate a băncilor din zona euro şi submina rolul internaţional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro”, a spus Yves Mersch, la o conferinţă organizată luni la Frankfurt.

Proiectul reţelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, denumită Libra, a dat naştere la îngrijorări în rândul politicienilor americani şi a determinat mai mulţi guvernatori ai unor importante bănci centrale din Europa să avertizeze Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc