AcasăNewsS-au sucit englezii: Exit Brexit!

S-au sucit englezii: Exit Brexit!

Britanicii isi vor tara inapoi in UE dar premierul Theresa May nu se intoarce din drum

Sute de mii de persoane au defilat in centrul Londrei cerand organizarea unui al doilea referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana. Dupa ce, in 2016, au votat pentru iesirea din UE.

Britanicii isi vor tara inapoi in UE dar premierul Theresa May nu se intoarce din drum

Nu mai putin de 700.000 de persoane au participat la acest ”mars al viitorului”, potrivit organizatorilor, denuntand un ”Brexshit”, intre Hyde Park si Parliament Square, in fata celebrului Big Ben. In inima Marii Britanii, multimea, purtand steaguri UE a defilat pe marile bulevarde londoneze. Scotland Yard nu a confirmat cifra de 700.000 de manifestanti (anuntata de organizatori, platforma People’s Vote care regrupeaza organizatii ale societatii civile) dar cand fruntea masei de oameni putea fi vazuta la Parlamentul din Westminster, ultimii manifestanti nu parasisera inca Park Lane, punctul de plecare al manifestatiei, aflat la 3,4 kilometri departare. In timp ce negocierile cu Bruxelles sunt in impas, la cinci luni distanta de data Brexitului ”oficial”, Londra a rezonat cu sloganul ”Exit Brexit. Pe pancarte se puteau citi alte sloganuri contra iesirii Regatului din UE si ironii la incapacitatea premierului Theresa May de a negocia un acord de divort cu Bruxelles. Printre manifestanti s-a aflat si primarul Londrei, Sadiq Khan care a declarat: ”este vremea sa reluam controlul”. Ideea unui nou referendum a castigat popularitate in ultimele luni si mai multe personalitati politice (in special fostul premier Tony Blair) au sustinut-o.

Primarul Londrei Sadiq Khan a inflacarat multimea

Dar aceasta manifestatie risca sa nu fie convingatoare pentru premierul conservator Theresa May, ferm opusa unui al doilea referendum pentru Brexit. ”Nu va fi un nou referendum. Oamenii au votat”, a declarat sefa guvernului, a carei misiune este de ”a pune in practica” rezultatul referendumului din 2016. Intr-un mesaj video, premierul scotian Nicola Sturgeon si-a aratat sustinerea organizarii unui al doilea referendum, reamintind ca cei 35 de deputati din SNP (Partidul National Scotian) independentist scotian) din Westminster ar vota pentru. Nicola Sturgeon a acuzat guvernul conservator al premierului  May ca a gestionat defectuos negocierile de „divort” cu UE.

Ieri, ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, s-a declarat deschis unei eventuale prelungiri a perioadei de tranzitie de dupa iesirea Marii Britanii din UE, prevazuta la ora actuala a dura pana la sfarsitul lui 2020. Aceasta extindere ar da un timp mai mult Londrei si Bruxelles-ului pentru a negocia viitoarea lor relatie comerciala, pastrand deschisa frontiera intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda (membra UE) dupa Brexit, principalul obstacol al negocierilor de divort. Tot ieri, Theresa May a fost avertizata de conservatori ca mai are 72 de ore la dispozitie sa-si salveze functia, deputatii denuntand recentul summit european fara concluzii privind Brexit.

author avatar
Tudor Borcea
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger