AcasăNewsS-au schimbat conditiile pentru pensionarea anticipata

S-au schimbat conditiile pentru pensionarea anticipata

In acest an se pot pensiona femeile cu varste de 59-60 de ani si barbatii de 64-65 de ani

Senatul Romaniei a adoptat recent un proiect de modificare a Legii pensiilor, prin care se elimina o conditie privind pensionarea anticipata.

In acest an se pot pensiona femeile cu varste de 59-60 de ani si barbatii de 64-65 de ani

Senatorii au decis ca o anumita prevedere a Legii pensiilor este injusta. Concret, in actuala forma, articolul 62 din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, prevede urmatoarele: „Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin opt ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege”.  Sernatorii au considerat ca obligativitatea termenului de cinci ani restrictioneaza posibilitatea pensionarii anticipate si au eliminat aceasta conditie din lege.

Varsta standard si stagiul de cotizare

Varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare se stabilesc in functie de varsta si de sexul viitorilor pensionari. Astfel, in 2013 vor iesi la pensie femeile nascute in perioada 1953-1954, cu un stagiu complet de cotizare de 29 de ani sau de minimum 14 ani. Cat priveste barbatii, cei mai proaspeti pensionari din acest an vor fi cei nascuti in perioada 1948-1949, care au un stagiu complet de cotizare de 34 de ani (sau minimum 14 ani). Pe de alta parte, eliminarea din Legea pensiilor a partii cu „pensia anticipata se cuvine cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare” va facilita pensionarea inainte de termen.

author avatar
Arpad Dobre
41.136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger