AcasăNewsS-au reluat luptele la Donetk. Rusii pregatesc alipirea Transnistriei

S-au reluat luptele la Donetk. Rusii pregatesc alipirea Transnistriei

In ciuda armistitiului semnat la 20 septembrie la Minsk, confruntarile armate s-au intensificat in estul Ucrainei, in special in regiunea aeroportului din Donetk.

Zece oameni au fost ucisi miercuri la Donetk

Moscova se pregateste „sa protejeze” cetatenii rusi din Transnistria, anexand provincia separatista, daca este nevoie.

Zece morti la Donetk

Militarii rusi din Transnistria au efectuat exercitii militare

De la inceputul confruntarilor armate in estul Ucrainei, au fost ucise peste 3.200 de persoane. Cand parea ca situatia s-a calmat, miercuri zece persoane au fost ucise si noua ranite, in bombardamentele din Donetk. Un maxi-taxi si o scoala au fost vizate de obuze in prima zi a noului an scolar, a anuntat administratia regionala. Luptele se dau in apropierea aeroportului din Donetk, teatrul unor confruntari violente, in ultimele zile, intre armata ucraineana si insurgentii prorusi. Un obuz a aterizat in apropierea unei scoli din Donetk, in prima zi a noului an scolar. Copiii au coborat intr-un beci. Sase adulti au fost raniti, parinti si profesori, dintre care unul este in stare grava.

„Rolul istoric” al Moscovei

Presedintele regiunii separatiste Transnistria, Evgheni Sevciuk, a dat fuga la Moscova sa puna la punct scenariul de alipire „de nevoie” la maica Rusia. Scenariul este cel vehiculat intruna de autoritatile ruse, anume ca „Rusia isi va proteja cetatenii in caz de conflict armat”. In Transnistria si oriunde exista vreo talpa de rus. Dupa o intrevedere cu Sevciuk, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a formulat din nou amenintari mascate si nu prea la adresa celor ce vor sa atenteze la „rolul istoric” al Rusiei in regiune. „Doresc sa le spun tuturor celor care nu gandesc ca noi: nu ar trebui sa-si bage nasul in Transnistria, nu ar trebui sa sporeasca tensiunile, pentru ca exista cetateni rusi care locuiesc acolo. Nu trebuie sa ne intrebam daca Rusia isi va apara propriii sai cetateni. Va face acest lucru fara ezitare. Nu ne testati rabdarea, nici forta!”, a avertizat Rogozin. „Rusia isi va indeplini rolul sau istoric: garantarea pacii si a securitatii in Transnistria. Desigur, apararea drepturilor cetatenilor rusi, oriunde locuiesc ei, este o prioritate pentru Guvernul rus”. Comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, avertiza de acum cateva luni ca Transnistria ar putea deveni urmatoarea tinta a presedintelui rus, Vladimir Putin.

 

author avatar
Adina Mutar
1.171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger