AcasăNewsS-au pus cu Putin

S-au pus cu Putin

Dupa ce presedintele Rusiei a ajuns la putere, in decembrie 1999, cei care l-au criticat public pe omul de fier de la Kremlin au regretat amarnic. Duminica, la fel ca in 2011, 2012 sau 2013, autoritatile au ales iar represiunea pentru a aresta 1000 de persoane care manifestau impotriva coruptiei. ”Provocari”, ”au fost platiti”, au replicat oamenii presedintelui.

In ecuatia redresarii economiei ruse dupa caderea URSS nu a intrat situatia drepturilor omului, in continua degradare de 15 ani, denunta Amnesty International, citata de Le Parisien. Represiunea impotriva disidentilor s-a tradus prin hartuiri judiciare, detineri arbitrare si exil. Dar si prin asasinate, unde, in  majoritatea cazurilor, anchetele justitiei ruse nu au desemnat adevaratii comanditari ai acestor fapte.

Opozantii asasinati

Boris Nemtov

In 27 februarie 2015, Nemtov (55 de ani) este ucis cu patru focuri de arma, la doi pasi de Kremlin. Oficial, asasinatul este atribuit unui comando de ceceni. Fost ministru al Energiei si vicepremier al lui Boris Eltan, Nemtov a devenit principala figura anti-Putin. Cu cateva zile inainte de asasinat, el ceruse organizarea unui mars urias la Moscova impotriva operatiunilor militare ale Rusiei in Ucraina. Pus sub ascultare si amenintat fizic el si-a exprimat public temerile ca va fi eliminat.

Natalia Estemirova

Jurnalista si membra a ONG-ului Memorial, opozanta a politicii lui Putin, a fost rapita la domiciliul sau din Groznai (Cecenia), in iulie 2009, in timp ce anchete cazuri ale violarii drepturilor omului. Cateva ore mai tarziu, corpul sau a fost gasit ciuruit de gloante.

Stanislas Markelov si Anastasia Baburova

In 19 ianuarie 2009, in plin centrul Moscovei, un barbat ii impusca mortal pe Markelov (34 de ani) si pe Baburova (25 de ani). Primul era avocat, specializat in apararea victimelor atrocitatilor din Cecenia. Baburova era o jurnalista ucraineana care lucra pentru Novaia Gazeta si al patrulea jurnalist al publicatiei ucis dupa 2000.

Anna Politkovskaia

In 7 octombrie 2006, Politkovskaia (care avea dubla cetatenie, rusa si americana) a fost impuscata mortal in holul imobilului din Moscova unde locuia. Avea 48 de ani si doi copii. Anchetele sale, publicate in editia online a Novaia Gazeta, denuntat atingerile drepturilor omului in Cecenia si coruptia la nivel inalt din Rusia. Recompensata cu numeroase premii internationale. Un fost militar, Dmitri Pavliucenkov, a fost condamnat in 2012 la 11 ani cu inchisoarea pentru ca a organizat acest asasinat, dar comanditarul crimei a ramas necunoscut.

Alexandr Litvinenko

Opozant al lui Putin, agent al serviciilor britanice, Litvinenko a decedat in 23 noiembrie 2006, la Londra. Cu trei saptamani inainte, s-a intalnit cu doi ”oameni de afaceri” si fosti agenti KGB. Invitat sa bea un ceai, Litvinenko nu stia ca bautura continea Poloniu 210, o substanta puternic radioactiva, dar foarte greu de detectat. Moartea sa, calificata drept asasinat de Scotland Yard, pare ca a fost ”aprobata” de Kremlin, a declarat judecatorul britanic Robert Owen, anul trecut. Exilat la Londra  din 2000, Litvinenko era apropiat oligarhului Boris Berezolvski, gasit mort la domiciliul sau, in 2013.

Serghei Iuchenkov

Deputat si presedinte al partidului ”Rusia liberala”, fost aliat al oligarhului Boris Berezovski, Iuchenkov a fost impuscat mortal in 17 aprilie 2003, la Moscova, in timp ce intra in imobilul unde locuia. In acea vreme, el ancheta luarea de ostatici din 2002 de la teatrul din Moscova si cum au actionat fortele antitero. Avea 53 de ani.

Morti in conditii suspecte

Boris Berezovski

Fost oligarh, refugiat in Marea Britanie, a fost gasit fara viata (martie 2013)  in luxoasa sa resedinta din Ascot, in baie, avand o bucata de panza in jurul gatului. Anchetatorii au estimat ca a murit prin spanzurare. Fost apropiat al lui Boris Eltan si apropiat al  lui Putin, in 2000, a cazut in dizgratie fiind dat ca exemplu al ”jefuitorilor Rusiei” post-sovietice.

Serghei Magnitki

Tanar avocat, el a fost arestat dupa ce a fost implicat, potrivit justitiei ruse, intr-o afacere de frauda fiscala. Apropiat al lui Putin timp de zece ani, Magnitki a denuntat insa abuzurile si coruptia din anturajul prezidential. A murit intr-o inchisoare din Moscova, in 2009, in urma lipsei de tratament medical pentru boala sa pancreatica. Avea 37 de ani iar decesul sau a declantat o criza diplomatica intre Rusia si SUA. Washington a dictat sanctiuni impotriva a 11 persoane fizice ruse ”responsabile de grave violari ale drepturilor omului.

Opozanti inchisi sau exilati

Alexei Navalnai. Opozantul numarul unu al lui Putin, arestat duminica si condamnat la 15 zile cu inchisoarea. Navalnai candideaza impotria lui Putin la alegerile prezidentiale din 2018 insa candidatura risca sa fie impiedicata de o condamnare mai veche de cinci ani cu inchisoarea pentru ”deturnare de fonduri”, spune justitie, cand era guvernatorul regiunii Kirov. ”Acest verdict este o telegrama de la Kremlin”, a comentat Navalnai aceasta sentinta.

Garry Kasparov

Campion mondial de sah din 1985 in 2000, Kasparov a intrat in politica in 2005 contra puterii lui Putin. A fost arestat in mai multe randuri pentru ca a participat la mitinguri impotriva Kremlinului. In 2008 a fondat partidul Solidaritatea (dreapta). Stiindu-se amenintat, calatoreste cu cinci garzi de corp si nu foloseste compania Aeroflot. In 2013, s-a exilat in Suedia, apoi in SUA, de teama justitiei ruse. ”KGB-ul conduce, Putin este un fost KGB-ist, am revenit de unde am plecat, ca si cum nu ar fi avut loc caderea comunismului”, declara Kasparov.

Serghei Uldatsov

Liderul Frontului de Stanga a fost condamnat in 2014 la patru ani de inchisoare, oficial pentru ca a pregatit ”o lovitura de stat”. Puterea ii reproseaza ”rolul de agitator” in timpul manifestatiilor din 2012, marcate de incidente cu politia. Amnesty International l-a calificat ”prizonier politic”. Uldatsov doreste o ”dezvoltare social-democratica a Rusiei”.

Mihail Hodorkovski

Oligarh, fost PDG al grupului petrolier Iukos. Inchis 10 ani, din 2003 in 2013. Acuzat de malversatiuni financiare, se afla in vizorul lui Putin care se temea de ambitiile sale politice si puternica sa influenta in mediul de afaceri. Gratiat in decembrie 2013 de Kremlin, in schimbul recunoasterii faptelor si promisiunii de  a nu se implica in viata politica.

author avatar
Tudor Borcea
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger