Primii 11 km din Autostrada Moldovei A7, proiect cu finanțare prin PNRR, s-au deschis circulației pe 7 noiembrie, iar până la sfârșitul anului, se va ajunge la 130 km finalizați.
Premierul Marcel Ciolacu, în timpul unei vizite pe șantier, a punctat că proiectele de infrastructură și de reindustrializare sunt esențiale pentru dezvoltarea Moldovei și a întregii țări. Guvernul continuă extinderea rețelei de autostrăzi, incluzând drumul expres Craiova-Pitești.
„E pentru prima oară când se face dreptate în Moldova. După 30 de ani, în sfârșit, vorbim de investiții evidente atât în infrastructură, cât și în învățământul dual. S-a pornit și primul spital regional la Iași. Am văzut-o și pe doamna președinte de la Bacău. Se pornește și spitalul de la Bacău, este și spitalul de la Focșani dimensionat, totuși, într-o limită astfel încât să fie sustenabil, dar este peste 100 mil. euro, aproape 300 mil. euro. Deci, reechilibrăm zonele de dezvoltare”, a spus Premierul Ciolacu.
Premierul Ciolacu a subliniat că acest proiect de autostradă aduce beneficii pentru întreaga regiune. Extinderea infrastructurii către regiunile istorice ale României va atrage noi investiții private, un pas crucial pentru reechilibrarea zonelor de dezvoltare și pentru atragerea de resurse în industrii esențiale.
„În momentul în care ai autostrăzi, ai eficiență, ai competitivitate automat și sunt ferm convins că viitoarea provocare vor fi încărcările și descărcările de pe autostradă, unde vor veni, cum e normal, investiții, investiții în zona privată și aici ne întoarcem la acel plan pe care îl avem pe următorii patru ani de reindustrializare, de investiție în zona de procesare și mergem astăzi cu domnul președinte, o să merg la o fabrică deja celebră în Vrancea și în Focșani de procesare în industria alimentară”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a evidențiat efortul tuturor celor implicați în acest proiect, subliniind că pe unul dintre loturi au lucrat, la un moment dat, 3.200 de muncitori și peste 1.000 de utilaje. Mai mult, proiectul A7, finanțat prin PNRR, este realizat de o companie cu capital 100% românesc, coordonată de un constructor român.
Grindeanu a mai declarat că lucrările sunt într-un stadiu avansat și pe segmentul dintre Bacău și Pașcani, ceea ce aduce România mai aproape de finalizarea întregului traseu al Autostrăzii A7 până la granița cu Ucraina.
Infrastructura de transport se extinde și în Sud, nu numai în Moldova
Ministrul Grindeanu a menționat și planul pentru drumul expres Craiova-Pitești, unde se lucrează pentru a finaliza tronsoanele și a le deschide circulației până la sfârșitul anului.
CMF 31240010