AcasăNewsS-au culcat copiii? Da pe ISIS!

S-au culcat copiii? Da pe ISIS!

Prin vara anului trecut, in arsita mintii, Occidentul isi savura, pe croazeta, binemeritatul gin tonic. Tarziu, Mercedesul in care se aflau veselii convivi fu izbit frontal de un AK-47, inmatriculat in Irak. La volan se afla Abu Bakr al-Bagdadi, liderul ISIS. Spre deosebire de ocupantii Mercedesului, Abu Bakr, de religie salafista, nu consumase alcool. Va avertizam ca urmeaza imagini socante.

Dincolo de nebuloasa gruparilor teroriste din Siria si Irak, Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri, cum il cheama, de fapt, pe cel ce si-a luat “nom de guerre”  tocmai numele primului calif arab si prieten al Profetului, a inteles perfect cum stau lucrurile cu audienta, spre deosebire de Segall si alti jihadisti ai audiovizualului de pe la noi. De mirare, chiar, ca a mai desteapta armata din lume, evident cea a SUA, l-a lasat liber ca pasarea cerului, dupa ce l-a arestat, prin 2004, in Irak, considerandu-l “low level prisoner”. Ei, vezi, ce inseamna sa nu mirosi omul?

Oricum, tot raul fu spre rau: daca incapea pe mana lui Putin, din Bagdadi nu mai ramaneau nici dintii, asa, are deja cariera internationala, dupa ce a trecut de selectia X-Factor de la Fallujah. Spre deosebire de ISIS, Al-Qaida, fosti tovarasi, sunt un fel de SOTI in horror. Aparea Bin Laden, incadrat amatorist si neclar, cu barba prafuita, avertizand, moale, cu destul. Langa el, un AK cu teava scurta, intr-un decor saracacios. Nu asa se face treaba, d-aia Al-Qaida are un rating mai jos ca emisiunile Marinei Almasan.

In mai putin de un an, ISIS a inteles perfect ceea ce n-au inteles nici acum multe statii tv: eficienta in propagarea (si propaganda) mesajului difuzat. Si din ce in ce mai perfectionat, chiar daca dureaza cateva minute: executiile, deseori in masa, sunt filmate de-o maniera din ce in ce mai cinematografica, nenorocirea fiind, evident, ca sunt  reale. Hainele negre ale calailor mascati care agita sententios cutitele, STEAGUL ISIS, salopetele portocalii ale condamnatilor sunt, atentie, deja branduri recognoscibile in toata lumea. Punem pariu ca, dupa apusul ISIS, acestea vor sta pe tricouri, bandane etc, asa cum stau acum stemele comunismului, figura lui Che, frunza de marijuana sau, ca sa fim corecti politic, acea cruce echilaterala, cu bratele indoite in unghi drept la jumatate si rotita, uneori, la 45 de grade?

Revenind, deloc intamplator ISIS insista pe decapitari in care se folosesc cutite, si nu sabii. Cutitul, prelungirea naturala a bratului in caz de vanatoare sau atac, nu mai este, inca din vremea coloniilor, folosit de Occident, care a preferat sa ramana curat pe maini, preferand armele de foc. Taisul este diferenta intre metodele de a curma viata (oamenilor sau animalelor) intre Occident si Orient. Buni psihologi, jihadistii au inteles instantaneu ca asocierea cutit-carotida reprezinta o imagine insuportabila, acum, pentru occidentali. Nu si acum sute de ani, in Evul Mediu. Sau chiar mai aproape, cand floarea civilizatiei europene folosea metode de ucidere fata de care cele practicate de ISIS sunt de-a dreptul masaj thailandez. Abilitatea ISIS de a specula Internetul, retele sociale (pe care SUA pretinde ca le are, precum un membru Yakuza, la degetul mic) au dat o dimensiune internationala acestor mesaje. In plus, ISIS are deja propriul trust media, bine mersi. Cireasa de pe tort: ipocrizia multor media occidentale, care se acopera de reglementarile CNA-urilor autohtone, avertizand, stupid,  ca “urmeaza imagini socante”. De parca te-ai astepta la desene animate… Greu de definit mai bun indemn ca acele imgini, cenzurate, sa fie, apoi, imediat cautate (si gasite necenzurate) pe Internet. Un embargo total asupra executiilor difuzate de ISIS i-ar taia o mana lui Bagdadi, desi acesta le-ar putea bate obrazul stabilor Internetului si antenelor: dupa ce ca va fac stirile…!

PS: Nemaivorbind de romanasi: misuna cand e vorba de o tamponare in Berceni, daramite cand e vorba de sange – rosu, ca cel al caprioarei din carpeta – sau de turbanul rapirii din serai, idem.

author avatar
Tudor Borcea
455 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger