O informație tristă lovește din plin, marți, lumea artistică din România. A plecat din rândul celor vii apreciatul solist George Nicolescu.
George Nicolescu, celebrul interpret al piesei „Eternitate”, a murit la vârsta de 74 de ani. Trista veste a fost făcută publică în urmă cu scurt timp de către artistul Andrei Păunescu.
„S-a stins George Nicolescu. Familia rămasă aici mi-a permis să vă dau vestea. Abia împlinise 74 de ani pe 12 martie. ‘Viaţa noastră unde e, viaţa noastră ce-aţi făcut cu ea?’”, a scris pe Facebook Andrei Păunescu.
Cunoscutul compozitor Ionel Tudor a transmis, la rândul său, un mesaj prin care anunță plecarea din această lume a celui care a fost George Nicolescu. „S-a stins din viaţă George Nicolescu… Vocea de aur care a lansat celebrul cântec ”Eternitate”, de George Grigoriu. Drum lin către stele, în eternitate, George!””, a scris Ionel Tudor, pe aceeași rețea de socializare.
„Cu profund regret vă anunţăm că astăzi a plecat dintre noi îndrăgitul artist George Nicolescu (12 martie 1950-26 martie 2024), prezenţă de excepţie pe scena muzicii româneşti şi personalitate marcantă a comunităţii nevăzătorilor. Suntem cu sufletul alături de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin, dragul nostru prieten!”, au scris reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România.
Solistul s-a născut la Ploieşti
Solistul de muzică uşoară George Nicolescu s-a născut la 12 martie 1950, la Ploieşti, judeţul Prahova. În ciuda deficienței sale de vedere, a urmat cursurile școlare. A făcut Şcoala din Bucureşti pentru pacienţii cu ambliopie (1957-1959), apoi gimnaziul şi liceul (1960-1968) la Şcoala Pentru Orbi din Cluj (1968-1972).
În 1970, Nicolescu a câştigat premiul I la Festivalul „Tinereţe pe portativ”, la Cluj. A început apoi colaborarea cu compozitorul George Grigoriu. În 1973 i-a apărut primul şlagăr, ”Eternitate”. Iar în 1974 pe un disc mic, intitulat ”Şi cântau mandolinele”, patru şlagăre de George Grigoriu.
A urmat Facultatea de Limbi Romanice, secţia Franceză-Română, iar în 1977 a început să predea franceza la o şcoală de nevăzători din Buzău, unde a rămas până în 1985. A cântat între timp la Cenaclul ”Flacăra”, apoi, din 1985, a fost solist vocal al Casei Tineretului din Buzău.
Din discografia sa mai fac parte ”Ordinea de zi” (1984) şi ”Prefă-te inimă în stea” (1989). S-a pensionat în 1992, de atunci participând ocazional la unele spectacole.
În 2002, Nicolescu a revenit în topuri, printr-o colaborare cu trupa ”Unu” la single-ul ”Cântec pentru sănătatea ierbii”.