Cauta

S-a stabilit stiintific: Telefonul mobil este „potential cancerigen”

Expertii internationali de la Centrul International de Cercetari asupra Cancerului (CICC), o agentie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, au clasificat marti „campurile electromagnetice de radiofrecventa” ca potential „cancerigene” pentru om.

„Dovezile, care continua sa se adune, sunt suficient de puternice pentru a justifica” o clasificare a telefonului mobil ca potentialcancerigen pentru om”, a declarat marti 31 mai Jonathan Samet, presedintele grupului de experti reuniti CICC. Circa treizeci de experti s-au adunat la Lyon vreme de opt zile pentru a studia riscurile de cancer legate de „campurile electromagnetice de radiofrecventa”, scrie La Croix.

Concluzia rezultata se bazeaza pe „studii epidemiologice care arata un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu folosirea telefonului mobil„.  Aceasta concluzie inseamna ca „poate sa existe un risc si ca noi trebuie sa supraveghem indeaproape legatura dintre telefoanele mobile si riscul de cancer„, a precizat Jonathan Samet intr-o conferinta de presa.

„Sunt necesare studii complementare asupra utilizarii intensive si pe termen lung a telefoanelor mobile„, a subliniat si Christopher Wild, directorul CICC. „Pana atunci, este important sa luam masuri pragmatice pentru a reduce expunerea (la unde).” Pentru aceasta, specialistii recomanda utilizarea kit-ului hands-free si comunicarea prin SMS-uri. Acestea ar permite „reducerea cu pana la zece ori a expunerii”, a explicat Kurt Straif de la CICC.

Grupul de cercetatori nu a cuantificat riscul. Potrivit profesorului Lasfargues, director general ajunct al Agentiei Sanitare de Securitate a Mediului (ASSM), expertii au tinut cont de studiul „Interfon”, care a analizat folosirea mobilelor pana in 2004 si care a aratat o crestere cu 40% a riscurilor de gliom la utilizatorii intensivi. In vremea respectiva, un astfel de utilizator vorbea in medie 30 de minute pe zi vreme de zece ani. Lasfargues s-a declarat „satisfacut” de concluziile OMS, identice cu cele ale ASSM.

„Incepand de astazi, nimeni nu va mai putea sa zica ‘riscul nu exista’, si fiecare, la nivelul sau – politic, operatori de telefonie mobila, angajatori, utilizatori, parinti etc – va trebui sa tina cont”, a declarata Janine Le Carvez, de la asociatia PRIARTEM, care militeaza pentru reglementari mai drastice in amplasarea antenelor-relee de telefonie mobila.

Ultimele stiri

  • Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cum vor fi temperaturile și unde sunt anunțate ploi
  • VIDEO. A sunat la numărul unic de urgență, pentru a-i spune cineva „La multi ani”!/Ce a urmat e cu totul emoționant
  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Piedone, atac la Nicușor Dan: „Ți-ai permis să jignești românii creștini ortodocși care nu sunt ca tine”
  • Modificarea pe care o vor găsi călătorii ce tranzitează Gara de Nord
  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Exit mobile version