Cauta

S-a stabilit stiintific: Telefonul mobil este „potential cancerigen”

Expertii internationali de la Centrul International de Cercetari asupra Cancerului (CICC), o agentie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, au clasificat marti „campurile electromagnetice de radiofrecventa” ca potential „cancerigene” pentru om.

„Dovezile, care continua sa se adune, sunt suficient de puternice pentru a justifica” o clasificare a telefonului mobil ca potentialcancerigen pentru om”, a declarat marti 31 mai Jonathan Samet, presedintele grupului de experti reuniti CICC. Circa treizeci de experti s-au adunat la Lyon vreme de opt zile pentru a studia riscurile de cancer legate de „campurile electromagnetice de radiofrecventa”, scrie La Croix.

Concluzia rezultata se bazeaza pe „studii epidemiologice care arata un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu folosirea telefonului mobil„.  Aceasta concluzie inseamna ca „poate sa existe un risc si ca noi trebuie sa supraveghem indeaproape legatura dintre telefoanele mobile si riscul de cancer„, a precizat Jonathan Samet intr-o conferinta de presa.

„Sunt necesare studii complementare asupra utilizarii intensive si pe termen lung a telefoanelor mobile„, a subliniat si Christopher Wild, directorul CICC. „Pana atunci, este important sa luam masuri pragmatice pentru a reduce expunerea (la unde).” Pentru aceasta, specialistii recomanda utilizarea kit-ului hands-free si comunicarea prin SMS-uri. Acestea ar permite „reducerea cu pana la zece ori a expunerii”, a explicat Kurt Straif de la CICC.

Grupul de cercetatori nu a cuantificat riscul. Potrivit profesorului Lasfargues, director general ajunct al Agentiei Sanitare de Securitate a Mediului (ASSM), expertii au tinut cont de studiul „Interfon”, care a analizat folosirea mobilelor pana in 2004 si care a aratat o crestere cu 40% a riscurilor de gliom la utilizatorii intensivi. In vremea respectiva, un astfel de utilizator vorbea in medie 30 de minute pe zi vreme de zece ani. Lasfargues s-a declarat „satisfacut” de concluziile OMS, identice cu cele ale ASSM.

„Incepand de astazi, nimeni nu va mai putea sa zica ‘riscul nu exista’, si fiecare, la nivelul sau – politic, operatori de telefonie mobila, angajatori, utilizatori, parinti etc – va trebui sa tina cont”, a declarata Janine Le Carvez, de la asociatia PRIARTEM, care militeaza pentru reglementari mai drastice in amplasarea antenelor-relee de telefonie mobila.

Ultimele stiri

  • Sondaj INSCOP. AUR, intenție de vot de 40,5%. Cine completează podiumul
  • Florin Salam, invitat pe scenă la show-ul lui Salvatore Ganacci, de la Neversea Kapital 2025 – VIDEO
  • COD ROȘU de caniculă pentru București și 15 județe. Până la ce valori vor urca temperaturile – HARTĂ
  • Caricatura Zilei
  • AVANTAJELE URMĂRII UNUI PROGRAM DE MASTERAT ÎN LIMBA FRANCEZĂ ÎN ROMÂNIA – STUDIU DE CAZ FABIZ-Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în limba franceză (MEGA)
  • Horoscop 7 iulie 2025 – Sectorul financiar va urma un curs liniştit
  • Acte publicate în Monitorul Oficial (Partea a III-a) vs. în ziare la pierderea lor
  • Alege ce citești
  • Modă și exploatare
  • Minerale esențiale: se încheie dominația Chinei?
  • Exit mobile version