AcasăNewsS-a reparat anomalia. Victimele nu-și mai plătesc spitalizarea

S-a reparat anomalia. Victimele nu-și mai plătesc spitalizarea

Legea 95 funcționa după principiul și bătut și cu banii luați

Aberația din Legea 95/2006, prin care victimele agresiunilor și accidentelor cu autori neidentificați erau obligate să plătească cheltuielile de spitalizare a fost, în sfârșit, reparată. În schimb, articolul din lege a fost modificat doar parțial, astfel că românii care se autoaccidentează vor fi nevoiți să-și plătească spitalizarea din propriile buzunare.

Legea 95 funcționa după principiul și bătut și cu banii luați

Celebra Lege 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, a fostului ministru liberal Eugen Nicolăescu, a adunat până acum aproape 1.500 de modificări, depășind orice record de acest gen. Una dintre anomaliile legii, care obliga victimele să plătească spitalizarea, a fost și ea corectată, la doi ani de la intervenția Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a cerut schimbarea articolului 320.  ”Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane, precum și daune sănătății propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Furnizorii de servicii care acordă asistența medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidență distinctă a acestor cazuri și au obligația să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală această evidență, în vederea decontării, precum și cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective”, se arăta în articolul 320 din legea 95/2006. Potrivit Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 2017, ”în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, persoana care a suferit o vătămare corporală prin fapta altuia nu poate fi obligată, către furnizorul de servicii medicale, la plata cheltuielilor de spitalizare și tratament medical de care a beneficiat în cadrul unității medicale respective, potrivit legii, în limitele pachetului de bază ori minimal, după caz, în situațiile în care autorul vătămării nu a fost identificat sau persoana vătămată nu a formulat sau și-a retras plângerea prealabilă ori a intervenit împăcarea părților. În interpretarea și aplicarea acelorași dispoziții legale, autorul vătămării poate fi chemat în judecată, pe cale civilă separată, pentru suportarea cheltuielilor de spitalizare și tratament medical de care a beneficiat persoana vătămată, în limitele pachetului de bază ori minimal, în situația în care acesta nu răspunde penal, întrucât a intervenit împăcarea părților”.

Decizia ICCJ, aplicată după 2 ani

Parlamentul a reușit să modifice articolul 320 abia după doi ani de la Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, noua lege apărând în Monitorul Oficial abia în ultimele zile ale anului 2019. Astfel, de acum încolo, cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată nu pot fi recuperate de la victimele agresiunilor sau ale accidentelor cu autor neidentificat, fiind decontate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Legiuitorul a omis însă să includă și autoaccidentările, astfel că cei care se vor răni din vina lor vor fi obligați să suporte în continuare cheltuielile de spitalizare. ”Până acum se recuperau aceste cheltuieli de la victimele agresiunilor sau accidentelor cu autori neidentificați, ceea ce constituia o mare problemă, atât pentru victime, cât și pentru spitale. Este o întreagă discuție de aproape 10 ani și în sfârșit s-a rezolvat problema. Pentru că vorbim în aceste cazuri de sume cuprinse între 1000 de lei și zeci de mii de lei, pe care spitalele erau obligate să le recupereze în instanță de la victime”, ne-a declarat Cătălin Măguleanu, director executiv al Casei de Asigurări de Sănătate Prahova.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
474 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger