Ion Sterian, directorul general Transgaz, Christina Verchere, director general Executiv şi președinte al directoratului OMV-Petrom, și Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, au semnat, joi, la sediul Guvernului declarația privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale.
Este vorba de contractele de rezervare de capacitate de intrare-ieșire din SNT în punctul Tuzla a gazelor din perimetrul Neptun Deep, potrivit financialintelligence.ro. La ceremonia de la Palatul Victoria au fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, precum și șeful OMV, Alfred Stern.
Ciucă: Semnarea documentului, angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor
Premierul consideră momentul semnării acestui contract un pas decisiv. „Facem astăzi un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep.
Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor și pentru decizia finală de investiții estimată la 4 miliarde de euro, așteptată în vara acestui an. Cu toții ne dorim ca acest proiect de o importanță strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.
Avem în vigoare legea offshore, un cadru favorabil investițiilor în energie, și pregătim, iată, dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor ce vor fi valorificate din Marea Neagră”, a declarat Nicolae Ciucă.
Investiție estimată la 500 de milioane de euro
Șeful Guvernului a continuat spunând că documentul recent parafat „are în vedere construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcția Tuzla–Podișor, cu o lungime de peste 300 de kilometri. Estimată la 500 de milioane de euro, această investiție va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul național de transport și să ajungă astfel la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem.
Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA. La nivelul Guvernului, am făcut toate pregătirile necesare ca acest lucru să se întâmple. Compania Transgaz a semnat contractul de execuție, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiție de către concesionarii de perimetre offshore din Marea Neagră”.
Ciucă și-a încheiat declarațiile urând Transgaz să aibă succes în realizarea gazoductului, „și, de asemenea, OMV-Petrom și Romgaz să anunțe cât mai curând posibil începerea exploatării în perimetrul offshore Neptun Deep”.