AcasăNewsS-a dat undă verde! Se taie aceste pensii. Există o singură categorie...

S-a dat undă verde! Se taie aceste pensii. Există o singură categorie exceptată

pensieNoua categorie de români care va putea să se pensioneze cu 13 ani mai devreme

Noul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) vine cu vești proaste pentru o categorie de pensionari. Marian Enache a dat undă verde tăierii acestor pensii.

Acesta a subliniat că deciziile CCR cu privire la pensiile speciale trebuie să fie echilibrate şi să țină cont de realitățile socio-economice.

Pensiile speciale, tăiate

De asemenea, acesta susține că se pot adapta acestor „realități” toate pensiile speciale, mai puțin cele ale magistraților.

„Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată. Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate şi realităţilor socio-economice, fără a încălca prevederile constituţionale şi legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate şi cu măsură.

La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Şi la adoptarea legilor şi la pronunţarea deciziilor. Pentru militari, legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”, a declarat Marian Enache la Aleph News.

Peste 200.000 de beneficiari

România are un sistem de pensii speciale, inițiat încă de la finalul anilor ’90 și care viza inițial magistrații. Sistemul a fost extins ulterior la personalul militar, diplomați și parlamentari. Rezultatul se traduce în categorii profesionale care permit acordarea unor pensii ce depășesc venitul președintelui României, de 15.000 de lei / lunar și pot atinge chiar dublul acestui cuantum, în cazul magistraților.

În România sunt peste 200.000 de persoane care beneficiază de așa-numitele pensii speciale, grosul fiind reprezentat de cei peste 170.000 de foști angajați ai MAPN și MAI. Următorii la număr sunt foștii angajați SRI, peste 11.700 de persoane.

author avatar
Andreea Vlad