Cauta

S-a dat ordin pe unitate: Răspândiți Covidul!

Spitalul de Urgență Prahova, contaminat printr-o decizie venită de la vârf

Trei pacienți cu Covid-19 intubați și în stare foarte gravă au fost transferați de la Brașov, via București și băgați prin ordin de sus în singurul spital de urgență din județul Prahova, unul decedând pe drum. Decizia venită de la vârf este absolut dubioasă, având în vedere că bolnavii puteau fi duși la Sibiu, Mureș și chiar în Capitală, acolo unde a și aterizat transportul aerian.

Bogdan Toader Sibiul era mai aproape de Brașov ar fi putut duce bolnavii acolo

Cu 55 de infectați, din care 28 vindecați, județul Prahova are cele mai puține cazuri de Covid-19, raportat la numărul de locuitori. Lucrul acesta nu a fost însă pe placul celor care gestionează pandemia, astfel că s-a decis trimiterea unor bolnavi de coronavirus intubați, cu riscuri enorme de a infecta personalul medical din singurul spital de urgență din acest județ, pacienții intubați fiind extrem de contagioși. Mai mult, fără circuite care să reducă riscul de infectare, viața pacienților internați cu alte afecțiuni la secția ATI a acestei unități sanitare este pusă în mare pericol. Ordinul de a-i transfera pe cei trei grav bolnavi de la Brașov tocmai la Ploiești este de neînțeles, având în vedere că Sibiul și Mureșul erau mult mai aproape. De neînțeles este și decizia de a-i muta pur și simplu pe bolnavi în starea lor extrem de gravă, dovadă fiind faptul că unul a murit pe drum. Dacă tot au ajuns cu transportul aerian la București de ce nu au fost internați la Institutul Matei Balș, specializat pe boli infecțioase, și au fost direcționați cu transport rutier până la Ploiești? Singura explicație ar fi că, spre deosebire de județele conduse de peneliști în care numărul de cazuri Covid a explodat, Prahova nu are la conducerea Consiliului Județean un membru PNL, fapt care duce cinismul politicienilor la extreme inimaginabile. ”Nu am avut absolut niciun cuvânt de spus, a fost ordinul Comitetului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de a trimite către Spitalul Județean de Urgență Ploiești acești pacienți. Noi am fost doar informați, s-a activat planul roșu, lumea a început să se panicheze, iar acum sperăm să trecem cu bine peste asta. Am vorbit și cu șeful DSP Prahova, să vedem dacă putem refuza sau să trimitem în altă parte și mi s-a spus că fiind un ordin, într-o situație militară, ni s-ar face dosar penal și am fi acuzați de zădărnicirea combaterii bolilor. Vom încerca să ne luăm toate măsurile pentru a evita infectarea cadrelor medicale și a bolnavilor din spital. Noi am încercat să ținem cât mai departe Covidul de spital pentru că acolo ne doream să tratăm urgențele majore ale județului. Nu știm ce a stat în spatele acestei situații, mai ales că Sibiul era mai aproape, Mureșul la fel, și făceau parte din aceeași regiune”, ne-a declarat Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova.

S-a contaminat spitalul

Eforturile administrației spitalului și ale administrației județului, precum și implicarea prahovenilor care au donat bani grei pentru echipamente de protecție ca să țină spitalul necontaminat au fost spulberate într-o singură zi. ”Ne-a ajutat Dumnezeu până vineri, 24 aprilie, să nu avem niciun cadru medical infectat, niciun bolnav infectat. Dar vineri, prin decizia persoanelor competente, am primit doi pacienți cu Covid de la Brașov, aflați într-o stare destul de gravă, pe care i-am internat în secția ATI. Unul este dializat, iar celălalt are comorbidități severe. Ar fi trebuit să fie trei, dar unul a decedat. Decizia nu a fost a spitalului, spitalul nu a fost întrebat. Noi am desemnat niște paturi pentru pacienți critici în sensul de a fi pregătiți pentru ce poate să se întâmple cu pacienți internați deja sau operați care ar putea fi confirmați pozitivi, nicidecum să primim din alte județe. Iar Brașovul nici măcar nu este în regiunea Sud-Muntenia. Așa a fost decizia, ce pot eu să zic? Și eu îmi pun tot felul de întrebări legate de această decizie, dar nu are cine să-mi răspundă. Noi am încercat să ținem spitalul necontaminat, ca să păstrăm personalul pentru a îngriji patologiile curente”, ne-a precizat Marius Niculescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version