AcasăNewsS-a dat alarma: Iranul are suficient uraniu pentru o bombă atomică!

S-a dat alarma: Iranul are suficient uraniu pentru o bombă atomică!

Dovezi irefutabile arată că Iranul are în prezent suficient uraniu îmbogățit cât pentru a produce o bombă atomică! Presa americană (New York Times) dă alarma în lume, dar notează și că Teheranul vrea să folosească acest avantaj nu în scop militar, ci mai degrabă economic.

 

Concret, Iranul urmărește o îmblânzire, dacă nu chiar o ridicare definitivă a sancțiunilor internaționale și în special cele impuse de Statele Unite. „S-a depășit pragul critic, linia roșie despre care vorbea președintele Trump”, afirmă surse apropiate Casei Albe, care susțin că în câteva luni oamenii de știință iranieni vor fabrica un focos nuclear!

“Nu vom recunoaște nicio acuzație”

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, trimiși să monitorizeze capacitățile nucleare ale Teheranului, au scris în rapoartele trimise ONU despre cum a încercat conducerea țării să împiedice vizitarea unor laboratoare de cercetare importante, despre care se știa mai demult că lucrează la îmbogățirea uraniului. Noul director al AIEA, argentinianul Rafael Mariano Grossi, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții lucrând în astfel de laboratoare. „Este urgent ca Iranul să coopereze imediat cu Agenția, permițându-ne accesul în acele locuri. Vrem să ne răspundă la întrebări suplimentare legate de posibilele materiale nucleare nedeclarate”, a precizat acesta. În replică, Teheranul susține că nu mai trebuie să răspundă pentru trecutul său, iar prezentul este controlat de comunitatea internațională. „Nu vom recunoaște nicio acuzație privind activitățile anterioare și nu suntem obligați să răspundem la astfel de întrebări”.

O dată cu retragerea SUA din Acordul nuclear, Iranul a trecut de la respectarea limitelor prevăzute în înțelegere la reconstruirea stocurilor de uraniu.

Cele mai recente cifre din raportul AIEA, date confidențiale ajunse în posesia jurnaliștilor americani, arată că pentru prima dată în ultimii ani Iranul are peste 1000 de kilograme de uraniu îmbogățit! Mai bine de 90% din stocul necesar construirii unei arme nucleare.

Și, totuși, la Washington este liniște. Tăcerea poate avea legătură cu faptul că liderul Donald Trump nu mai dorește o escaladare a tensiunilor, nu după ce America l-a executat în ianuarie pe temutul general iranian Qassem Soleimani, comandantul trupelor „Al Quds”, din Gărzile Revoluționare.

„Tot ceea ce facem este reversibil. Am spus întotdeauna că nu suntem interesați să construim arme nucleare”, au fost singurele comentarii făcute de Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului, la Conferința de securitate de la München, din februarie.

David Albright, președintele Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, un ONG de la Washington, care urmărește proliferarea nucleară, estimează că în trei, patru luni Iranul va putea plasa cantitatea de urganiu îmbogățit „în inima unui focos nuclear”: „Este îngrijorător. Nu ne așteptam ca Iranul să ajungă atât de repede la 1000 de kilograme. Cred că oamenii sunt puțin surprinși de… Sunt sigur că a trimis un fior prin comunitatea internațională”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger