AcasăNewsS-a aflat! România va pregăti paramedici ucraineni în cadrul programului de asistență...

S-a aflat! România va pregăti paramedici ucraineni în cadrul programului de asistență NATO

ambulanta

România și-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni care include și medicină tactică de intervenție în timp de război – a anunțat luni Guvernul. E vorba de un proiect ce presupune pregătirea a nu mai puțin de 197 salvatori ucraineni.

Dintr-un comunicat al Executivului rezultă că la solicitarea de asistență internațională a Ucrainei privind consolidarea rezilienței naționale în domeniul sănătății publice, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO (EADRCC) împreună cu statul român au dezvoltat un proiect ce presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului național pentru situații de urgență.

„Este o nouă contribuție importantă a României pentru sprijinirea Ucrainei în elementele cele mai importante și necesare în cadrul războiului neprovocat de agresiune purtat de Rusia pe teritoriul ucrainean”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, citat în același comunicat.

Ciucă: O dată în plus, România își respectă angajamentele și în cadrul Alianței

Susținerea României o acordăm în modul cel mai direct și oportun și vizează salvatorii de toate categoriile care trebuie să intervină atât la distanță, în spatele frontului, în regiunile lovite de la distanță de lovituri aeriene ruse cât și în linia întâi, acolo unde salvatorii se confruntă cu o gamă de răni și suferințe specifice perioadelor de război și confruntărilor directe cu arme convenționale de infanterie și artilerie.

O dată în plus, România își respectă angajamentele și în cadrul Alianței”, a mai subliniat prim-ministrul Ciucă.

În ce centre se va face pregătirea

Potrivit acordului semnat în 24 octombrie de către reprezentanții DSU/MAI (Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne-n.red.) și EADRCC, se va asigura instruirea paramedicilor în cadrul cursurilor de bază și medicină tactică, precum și cele destinate pregătirii instructorilor de prim ajutor calificat.

Valoarea estimată a proiectului este de 450,000 EURO, ce sunt asigurați prin fondul fiduciar NATO iar România va asigura, cu titlu gratuit, pregătirea în cadrul Centrelor SMURD de la Târgu Mureș și Oradea”, se menționează în același comunicat.

Franța a trimis în România blindate de infanterie

Informațiile de la Guvern au venit după ce recent s-a aflat de la MApN că două convoaie cu tehnică militară franceză au intrat în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac din județul Arad, duminică, 23 octombrie, puțin înainte de miezul nopții.

„Primul convoi a fost compus din blindate ușoare de infanterie, iar al doilea din blindate grele de infanterie și au fost întâmpinate de colonelul francez Alexandre de Féligonde, din partea Grupului de Luptă al NATO, alături de colonelul Tiberiu Cojocaru, din cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. Acestea sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu”, a anunțat Ministerul Apărării, într-o postare transmisă pe pagina de Facebook.

Citiți mai multe aici:

După Divizia 101 aeropurtată a SUA, în România au ajuns și blindatele din Franța! NATO se pregătește să atace Rusia de pe teritoriul nostru?

142 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger