AcasăNewsS-a aflat! În România, una din cinci companii a înregistrat cel puțin...

S-a aflat! În România, una din cinci companii a înregistrat cel puțin o situație de fraudă în ultimul an!

Un studiu realizat de către Asociația pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor (APCF) a avut ca principale teme modul în care sunt identificate fraudele în rândul companiilor private din România, care sunt mecanismele de control și de prevenire a fraudei utilizate de companii, dar și care sunt pierderile materiale înregistrate în mediul de business.

E vorba despre un prim studiu ce relevă nivelul de conștientizare a riscului de fraudă de către companiile de la noi din țară. Și a fost realizat pe un eșantion de companii private, din diverse domenii de activitate, cum ar fi comerț, turism, dar și construcții, informații și telecomunicații.

Conform acestui studiu principalele situații de fraudă cu care managerii companiilor s-au confruntat în decursul acestui an au fost: aproximativ 10% dintre companii au plătit unele bunuri, care însă nu au mai ajuns la destinatar sau au înregistrat cazuri de înșelătorie din partea unui partener, furnizor ori client.

Un alt tip de fraudă aflat pe un trend ascendent îl reprezintă plata făcută într-un cont greșit, ca urmare a unui email înșelător primit pe adresele oficiale ale firmei. O companie din 10 s-a confruntat cu această situație.

Doar 17% dintre firmele din România folosesc serviciile unei firme specializate în prevenirea fraudelor

Mai mult, în încercarea de a preveni fraudele, studiul a arătat că două din trei companii verifică datele partenerului la Registrul Comerțului / Ministerul de Finanțe înainte de a începe o colaborare. De asemenea, 43% dintre companii utilizează sisteme de monitorizare și aproximativ 70% aplică proceduri interne de lucru pentru a preveni fraudele.

În tot acest context, s-a aflat că doar 17% dintre firmele din România folosesc serviciile unei firme specializate în prevenirea fraudelor.

Asociația pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor, o asociație non-profit, are ca scop crearea unor specialiști în domeniul managementului riscului de fraudă, conformității și securității în informație, precum și dezvoltarea unei culturi antifraudă în România.

În perioada 15-19 noiembrie, APCF a susținut desfășurarea „Săptămânii de conștientizare a riscului de fraudă”, un eveniment organizat la nivel internațional și inițiat de către ACFE U.S.A (Asociația Examinatorilor Certificați de Fraudă), în prezent cea mai mare organizație anti-fraudă – https://www.fraudweek.com/.

Mai multe informații găsiți și pe: www.apcf.ro.

author avatar
Andrei Coman
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger