S-a aflat decizia definitivă a instanței în dosarul în care Sevil Shhaideh, fosta șefă de la Ministerul Dezvoltării, fusese trimisă în judecată de către procurorii DNA.
Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării, a fost achitată definitiv, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), în dosarul „Belina”, în care fusese acuzată de abuz în serviciu.
Potrivit agerpres.ro, CAB a menţinut decizia de achitare aplicată în aprilie 2022 de Tribunalul Bucureşti, fiind modificat doar temeiul în baza căruia a fost adoptată această decizie, respectiv dacă la tribunal a fost invocat art. 16 alin. 1 lit. b) din Codul de procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege), la Curtea de Apel a fost aplicat art. 16 alin. 1 lit. a) Cpp (fapta nu există).
Conform aceleiași surse, decizii definitive de achitare au primit şi ceilalţi inculpaţi din dosar: preşedintele CJ (Consiliului Județean) Teleorman, Adrian Ionuţ Gâdea; Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice)la data faptelor; Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria şi Rodica Guşă – asistent registrator la acelaşi birou. Totodată, instanța a dispus dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite faţă de aceştia.
Ce susțineau procurorii
În iunie 2018, DNA-ul anunța trimiterea în judecată a celor cinci, Shhaideh fiind acuzată – în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării – de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave
În comunicatul transmis la acea vreme de DNA, procurorii susțineau că „în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale.”