AcasăNewsS-a adoptat Declaratia de la Sibiu

S-a adoptat Declaratia de la Sibiu

Aflat in Romania, presedintele Consiliului European a fost primul care a anuntat adoptarea, de catre cei 27 de lideri europeni prezenti la Summitul informal al Consiliului European, a Declaratiei de la Sibiu.

Adica a documentului ce contine 10 angajamente pe care si le asuma oficialii participanti la reuniunea gazduita de Romania. Donald Tusk a subliniat, via Twitter, ca acest demers a fost facut chiar de Ziua Europei, cand liderii UE s-au reunit la Sibiu „sa reafirme ca uniti suntem mai puternici”. Liderul european a facut apoi trimitere la un link de pe site-ul consiliului European, pe care se regaseste textul Declaratiei de la Sibiu.

Declaratia de la Sibiu, prezentata si de Administratia Prezidentiala, de aceasta data in limba romana, suna astfel:

„Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am intrunit la Sibiu pentru a discuta si a privi inainte spre viitorul nostru comun.

Peste cateva saptamani, cetatenii europeni isi vor alege reprezentantii in Parlamentul European, la patruzeci de ani dupa exercitarea, pentru prima data, a acestui drept fundamental. O Europa reunita in pace si democratie este doar una dintre numeroasele realizari. Inca de la inceputurile sale, Uniunea Europeana, cu valorile si libertatile sale ca forta motrice, a oferit stabilitate si prosperitate in intreaga Europa, in interiorul granitelor Uniunii si dincolo de ele. De-a lungul anilor, a capatat un rol important pe scena internationala. Cu o populatie care se ridica la aproximativ jumatate de miliard de cetateni si o piata unica competitiva, Uniunea Europeana este un lider in comertul international si contureaza politica mondiala.

Ne reafirmam convingerea ca, uniti, suntem mai puternici in aceasta lume tot mai nelinistita si care prezinta tot mai multe provocari. Recunoastem ca avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastra mai puternica si de a ne crea un viitor mai bun, recunoscand totodata perspectiva europeana a altor state europene. De aceea, convenim astazi in unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta sa ne ridicam la inaltimea acestei responsabilitati:

Vom apara o singura Europa – de la est la vest si de la nord la sud. In urma cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate si pentru a fi liberi si au doborat Cortina de fier care a impartit Europa in doua timp de mai multe decenii. Nu vom lasa loc de diviziuni care vin in contra interesului nostru colectiv.

Vom ramane uniti, la bine si la greu. Vom da dovada de solidaritate in vremuri dificile si vom sta intotdeauna alaturi unii de ceilalti. Putem sa ne exprimam si ne vom exprima la unison.

Vom cauta intotdeauna solutii comune, ascultandu-ne unii pe ceilalti intr-un spirit de intelegere si respect.

Vom continua sa protejam modul nostru de viata, democratia si statul de drept. Drepturile inalienabile si libertatile fundamentale ale tuturor cetatenilor europeni au fost dobandite cu mari greutati si le vom pretui intotdeauna cum se cuvine. Vom apara valorile si principiile noastre comune consacrate in tratate.

Vom obtine rezultate acolo unde conteaza cel mai mult. Europa va continua sa fie un actor important in chestiunile importante. Vom continua sa acordam atentie preocuparilor si sperantelor tuturor cetatenilor europeni, aducand Uniunea mai aproape de cetatenii nostri, si vom actiona ca atare, cu ambitie si hotarare.

Vom respecta intotdeauna principiul echitatii, nu doar pe piata muncii, ci si in serviciile sociale, in economie sau in transformarea digitala. Vom reduce intr-o mai mare masura diferentele dintre noi si ii vom ajuta intotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punand oamenii pe primul loc, si nu politica.

Ne vom inzestra cu mijloacele potrivite ambitiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-si realiza obiectivele si a-si duce la indeplinire politicile.

Vom proteja viitorul urmatoarelor generatii de europeni. Vom investi in tineri si vom construi o Uniune pregatita pentru viitor, capabila sa reziste celor mai presante provocari ale secolului XXI.

Ne vom proteja cetatenii si le vom oferi siguranta investind in puterea pasnica si in puterea coercitiva si colaborand cu partenerii nostri internationali.

Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocarile cu care ne confruntam astazi ne afecteaza pe noi toti. Vom continua sa colaboram cu partenerii nostri la nivel international pentru a mentine si a dezvolta ordinea internationala bazata pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunitati comerciale si pentru a aborda impreuna probleme globale, cum ar fi conservarea mediului si combaterea schimbarilor climatice.

Deciziile pe care le luam vor urma spiritul si litera acestor zece angajamente. Uniunea de astazi este mai puternica decat cea de ieri si dorim sa continuam sa o facem tot mai puternica pentru ziua de maine. Acesta este angajamentul nostru pentru generatiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu si spiritul unei noi Uniuni in 27 pregatita sa isi imbratiseze viitorul ca un corp unitar.”

sursa foto: Twitter/Donald Tusk

author avatar
Cristina Stefan
151 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cu alte cuvinte Declaratia de la Sibii preschimba historia iar Declaratia lui Dracnea preschimba pezdeleul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger