AcasăNewsRusii vand elicoptere de atac si americanilor si lui Bashar al-Assad

Rusii vand elicoptere de atac si americanilor si lui Bashar al-Assad

Un contract dintre Pentagon si o companie ruseasca in vederea achizitionarii de elicoptere de atac a pus senatorii americani pe jar.

Senatorul John Cornyn a adresat secretarului Apararii, Leon Panetta, o scrisoare prin care-si arata indignarea ca Pentagonul cumpara elicoptere Mi-17 de la Rosoboronexport.

Americanii dau elicopterele afganilor

Putin a fost de acord cu furnizarea elicopterelor de atac, pentru aparare!

Leon Panetta a subliniat ca Pentagonul a contractat elicopterele inainte de criza din Siria si ca acestea sunt destinate armatei afgane.

Panetta intareste armata afgana cu elicoptere rusesti

„Noi nu cumparam elicoptere pentru regimul sirian. Cumparam elicoptere pentru a sustine armata aeriana afgana”, a declarat si responsabilul cu presa al Pentagonului, George Little. Oficialii militari au sustinut ca era singura modalitate de a consolida flota de elicoptere rusesti ale armatei afgane, mai ales ca pilotii afgani erau obisnuiti cu acest tip.

Intalnire tensionata intre Putin si Obama

Supararea este cauzata de faptul ca rusii vand aceste elicoptere si regimului lui Bashar al-Assad. Militarii NATO sustin ca rusii se implica direct in conflictul sirian, ei asigurand intretinerea si logistica elicopterelor. Herve Ladsous, seful operatiunilor de mentinere a pacii din cadrul ONU, considera ca elicopterele rusesti intretin razboiul civil. „Guvernul sirian a pierdut cateva teritorii si orase si, pentru a le recuceri, foloseste tancuri, artilerie, dar si elicoptere de atac”.  Oficiali rusi au transmis sec ca au furnizat elicopterele trupelor siriene „pentru a se apara” si ca ei nu inarmeaza gruparile care au pornit razboiul civil, ca altii. Problema elicopterelor si a Siriei va tensiona intalnirea dintre Vladimir Putin si Barack Obama, de saptamana viitoare, la summitul G20 din Mexic.

author avatar
Adina Mutar
1.411 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger