AcasăNewsRusii sunt decimati de SIDA si tuberculoza

Rusii sunt decimati de SIDA si tuberculoza

ONG-urile care militeaza pentru drepturile seropozitivilor din Rusia sustin ca peste doua milioane de rusi au HIV/SIDA

Rusia, care ocupa in mod „traditional” un loc fruntas in topul statelor cu cei mai multi bautori ucisi de votca si frig, a inceput sa fie cunoscuta drept tara cu milioane de bolnavi SIDA si de tuberculosi.

ONG-urile care militeaza pentru drepturile seropozitivilor din Rusia sustin ca peste doua milioane de rusi au HIV/SIDA

O statistica publicata pe Innopressa.ru, citata de Washington Post, releva ca a treia cauza de moarte prematura in Rusia este HIV/SIDA, dupa bolile cardiovasculare si infarctul miocardic. Spre comparatie, in SUA, SIDA constituie doar a 23-a cauza de deces in randul americanilor. Specialistii compara  Rusia cu Bostswana, unde speranta de viata urca la 71 de ani, fata de 69 de ani, cat trag nadejde rusii sa traiasca.

Date oficiale, semi-oficiale si reale

Conform Centrului federal rus de lupta anti-SIDA, in anul 2008 in Rusia se inregistrau 471.676 cazuri de HIV/SIDA, iar in 2012 – 703.781 de cazuri. Pe de alta parte, functionarii Ministerului rus al Sanatatii admit ca 1,2 milioane de cetateni ar fi infectati cu HIV, dar activistii ONG-urilor de profil sustin ca, in realitate, cifra este de doua ori mai mare, deoarece multi dintre seropozitivi fie nu stiu ca sunt bolnavi, fie le este jena sa ceara tratament, ca sa nu se afle si sa fie marginalizati de societate.

Tuberculosi fara numar

Potrivit Innopressa.ru, o alta problema o constituie tuberculoza (TBC), boala din cauza careia mor cei mai multi seropozitivi din Rusia. Numarul bolnavilor de TBC care nu sufera si de SIDA nu este cunoscut, dar se stie ca, anual, mor peste 20.000 de tuberculosi (majoritatea seropozitivi), iar numarul lor este in continua crestere.

author avatar
Arpad Dobre
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger