Cauta

Rusii repara gaurica Statiei Orbitale Internationale

Cosmonautii rusi Igor Kononenko si Serghei Prokopiev au iesit in spatiu pentru a inspecta orificiul descoperit in august in capsula Soyuz andocata la ISS, care a provocat o usoara depresurizare pe statia orbitala.

Nu prea aveam de ce sa ma tin a comentat ironic Igor Kononenko

Potrivit agentiei spatiale Roskosmos, timp de aproximativ opt ore, cu ajutorul unor cutite si raclete, au lucrat cu dificultate pentru a strapunge protectia vasului si a lua o mostra de material in jurul gaurii „mici, dar periculoase” de doi milimetri latime, pentru a lamuri daca aceasta a fost facuta in spatiu sau pe Pamant. „Este o provocare. Toate iesirile spatiale sunt interesante, dar aceasta este cu adevarat unica si complexa”, a comentat cosmonautul”, a comentat Kononenko. ”O misiune fara precedent in complexitatea sa”, a subliniat si directorul Roskosmos, Dmitri Rogozin. Pe buna dreptate, pentru ca nava Soyuz si ISS nu au fost concepute pentru a primi reparatii in timpul iesirilor spatiale. „Cosmonautii vor preleva esantioane ale tuturor reziduurilor gasite pe fuselaj si vor inregistra imagini numerice ale zonei, inainte de a plasa un nou invelis termic”, a informat si NASA intr-un comunicat. „Esantioanele si imaginile vor furniza imagini suplimentare, care vor facilita ancheta privind cauzele depresurizarii”, se precizeaza in comunicat. La 30 august, ocupantii rusi ai ISS au descoperit „un orificiu de 2 mm prin care aerul nostru disparea” pe capsula Soyuz andocata la ISS. Ei au astupat orificiul cu trei straturi de produse ermetice. La mai putin de o saptamana de la descoperirea scaparii de oxigen, care nu a pus in pericol viata echipajului ISS, directorul Roskosmos, Dmitri Rogozin, aprovocat stupoare evocand un posibil „act premeditat”. Mai multi responsabili rusi s-au grabit sa dezminta cu fermitate false informatii aparute in presa potrivit carora astronautii americani de pe ISS erau suspectati ca au facut un act de sabotaj, mai ales ca sectorul spatial este unul din rarele exemple de cooperare functionala intre Rusia si SUA. Disfunctionalitati si probleme tehnice nu sunt rare la bordul ISS dar nu reprezinta un pericol real pentru echipaj.

Ultimele stiri

  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Moneda BRICS – oportunitate ratată
  • Cum ne schimbă lipsa somnului sistemul imunitar? Legătura nevăzută dintre odihnă și sănătate
  • Fake… de Dâmbovița și „pachetele” lui Bolojan
  • Supraproducția Chinei, auto-vătămare economică
  • Exit mobile version