Cauta

Rusii lasa vodca si tigarile

Niciodata dupa caderea URSS rusii nu consumat atat de putin alcool, o performanta care rezulta din mai bine de zece ani de lupta declansata de autoritati impotriva alcoolismului si tabagismului care faceau ravagii. Dar si a tendintelor catre un mod de viata mai sanatos, promovat de Vladimir Putin.

In URSS bautura si fumatul daunau plictiselii acum lumea face sport

Cu un consum mediu de 12,2 litri de alcool pur pe an/persoana, rusii beau mai putin decat francezii (13,3 litri), portughezii (12,6 litri) sau germanii (13,4 litri), potrivit OMS. Aceasta reprezinta un recul de 20%, incepand cu 2012, atat la alcool cat si la tigari, o reducere spectaculoasa raportat la statisticile din trecut, arata reprezentantul OMS in Rusia, Melita Vujnovic. Este rezultatul politicii restrictive a statului pentru alcool: introducerea unui pret minim, a publicitatii, a vanzarii dupa ora 23 etc. Autoritatile incearca sa lase in urma dramatica criza sanitara de dupa caderea URSS (1991) marcata de prabusirea sperantei de viata si de un declin al populatiei. Mai mult, doar 30% din rusi se declara fumatori, potrivit cifrelor compilate de OMS in Global Adult Tobacco Survey. Pretul unui pachet de tigari este inferior a doi euro dar, potrivit lui Vujnovic, programul de lupta antitabac din Rusia ”este unul din cele mai bune din lume”. In plus, arata statisticile, rusi imprumuta tendintele occidentale pentru un stil de viata sportiv si sanatos. Un exemplu dat de Vladimir Putin, care se afiseaza ca practicant de sport si adeptul unei alimentatii echilibrate, fara alcool, spre deosebire de predecesorul sau, Boris Eltin, mare amator de vodca.

Ultimele stiri

  • Schema germană: schimb de mașini pentru a evita tarifele americane
  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • Exit mobile version