AcasăNewsRusii isi instaleaza propriul dictator in Libia

Rusii isi instaleaza propriul dictator in Libia

Rusii nu mai au de gand sa repete greseala din Siria si sunt gata sa instaleze un maresal pregatit la Moscova ca sef de stat in Libia, inainte ca tara sa cada prada haosului total. Planul rusesc ar beneficia si de cooperarea Egiptului.

Surse diplomatice americane si egiptene au declarat pentru Reuters ca Rusia ar fi trimis forte speciale la o baza aeriana din vestul Egiptului, la mai putin de 100 de kilometri de granita cu Libia, pentru a se implica in razboiul civil din aceasta tara. Kremlinul ar intentiona ca prin aceasta actiune sa ii acorde sprijin maresalului Khalifa Haftar, cel mai puternic „senior al razboiului” din Libia.

Haftar si armata lui

Implicat in rasturnarea dictatorului Gaddafi, Haftar a dat, in 2014, o lovitura de stat impotriva Congresului General National, din cauza rolului jucat de islamisti in cadrul acestuia. Acum , el conduce „Armata Nationala Libiana”, forta militara a „Camerei Deputatilor”, factiune cu capitala in Tobruk, care se opune „Guvernului de Consens National” din Tripoli, sustinut de comunitatea internationala. Haftar se opune si militantilor ISIS din Libia si controleaza zonele petroliere. El este sustinut de Egipt si de Emiratele Arabe Unite iar in noiembrie anul trecut a mers la Moscova, unde s-a intalnit cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si cu ministrul Apararii Serghei Soigu. Maresalul a fost antrenat in anii ’70 in fosta URSS, dar ulterior a trait doua decenii in SUA, fiind considerat un pion al CIA.

Parasutisti si drone

Potrivit surselor, rusii au trimis, pentru a-l ajuta pe Haftar, forte speciale – in principal instructori – si drone la bazele din Sidi Barrani si Marsa Matruh, sub pretextul unor exercitii militare. Egiptul neaga insa ca pe teritoriul sau ar actiona forte militare straine. Ministerul rus al Apararii a respins aceste afirmatii, spunand ca nu exista „niciun fel de trupe ruse in Sidi Barrani”. Pana luna trecuta, Haftar a beneficiat de ajutorul unei companii private de securitate din Rusia, dar se pare ca acum Kremlinul vrea sa se implice mai mult, eventual chiar in instalarea unui regim autoritar in frunte cu Haftar. De altfel, Libia este un fost aliat din perioada sovietica.

author avatar
Tudor Borcea
356 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger