AcasăNewsRusii au trecut Nistrul!

Rusii au trecut Nistrul!

Cum toata planeta pare sa fi intrat in hora conflictelor militare, Romania nu putea lipsi si ea din peisaj. Mai mult sau mai putin voit, tara noastra ia parte la ceea ce deocamdata pare doar un joc, dar unul al dracului de periculos. Rusia isi incordeaza muschii in fata NATO, iar Alianta Nord-Atlantica scuipa de peste gard, numai ca o face din curtea noastra.

Deocamdata, valvataia s-a aprins la fratii de peste Prut, asta si urmare a izolarii de care a avut parte Transnistria in ultima vreme. O nebanuita alianta ucraineano-moldoveneasca a facut ca regiunea separatista controlata de Evgheni Sevciuk sa piarda orice legatura Maica Rusia. Cum lucrurile nu puteau ramane asa, Tiraspolul a cerut ajutorul Moscovei, iar de cateva zile in Transnistria au loc exercitii militare comune. Agentia de stiri Novosti PMR scrie ca este vorba despre „respingerea unui atac «terorist» asupra instalatiilor de purificare a apei”. Oameni dintr-o bucata, rusii au luat in serios exercitiul si-au respins „atacul terorist” pana dincolo de Nistru. Adica au trecut granita in Republica Moldova!

In timp ce la Bucuresti se vorbeste despre unire, la Chisinau se cauta acum solutii pentru scoaterea rusilor din tara. Liderii moldoveni au cerut explicatii, pe principiul ca execitiile au ajuns prea departe si incalca angajamentul asumat de Tiraspol si Moscova – cel care prevede sa nu se creeze situatii tensionate in regiune, mai ales acum, cand Comisia Unificata de Control (organism care supervizeaza situatia in zona) este in vacanta. Invocand ca are alte planuri, „atasatul militar al Federatiei Ruse a refuzat sa vina la Chisinau pentru a da explicatii. Ne sfideaza pe fata”, s-a plans Anatol Salaru, ministrul moldovean al Apararii.

1750 de militari rusi stationeaza in Transnistria. Ei fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), creat din efectivele ramase pe loc din Armata a 14-a

7.000 de soldati numara armata transnistreana, la care se adauga inca 80.000 de rezervisti

DECLARATIE

„Optiunea trecerii Nistrului nu poate fi ignorata. Pregatirea de lupta trebuie sa fie tot timpul la cel mai inalt nivel”
Pavel Prokudin, premierul Transnistriei

Soldatii NATO sunt in Romania, pregatiti de lupta

In timp ce rusii isi fac de cap prin Republica Moldova, americanii se joaca de-a razboiul la Cincu, langa Brasov. Vreo 400 de kilometri mai la vale.
Exercitiul militar desfasurat in Romania se numese „Saber Guardian” si a inceput joi cu amenajarea unui pod peste raul Olt, pentru trecerea tehnicii militare romanesti si americane. A fost un exercitiu tactic in care s-au folosit combinat toate categoriile de forte terestre, aeriene si navale. La el au luat parte peste 900 de militari din Fortele Terestre Romane, 1.700 de militari americani dotati cu tancuri M1A2 ABRAMS, masini de lupta blindate BRADLEY si 47 de militari canadieni.

  • Dupa ce a fost izolata de Moldova si Ucraina, Transnistria reactioneaza neasteptat;
  • Tiraspolul a deschis granitele trupelor rusesti, chemate pentru un exercitiu militar comun;
  • Soldatii lui Putin nu s-au lasat asteptati, numai ca au depasit perimetrul, trecand Nistrul in Republica Moldova;
  • NATO da replica in Romania: 3.000 de soldati se antreneaza de zor la Cincu, langa Brasov.
author avatar
Laurentiu Teodorescu
1.604 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger