AcasăNewsRusii au pus mana pe gazele din Mediterana, iar China pe reconstructia...

Rusii au pus mana pe gazele din Mediterana, iar China pe reconstructia Siriei

China are ce face. In conformitate cu actul semnat de Bashar

Presedintele sirian Bashar al-Assad a semnat un document prin care a cedat Rusiei controlul asupra resurselor de gaze naturale in schimbul sustinerii militare impotriva propriului popor.

Conform serviciilor secrete, Assad a semnat luna trecuta un document prin care da rusilor si controlul asupra gazodectelor. Cum altfel?!

China are ce face. In conformitate cu actul semnat de Bashar

Gazoductul Islamic, marul discordiei

La inceput, Bashar i-a tinut in sah pe rusi, care cereau prioritate in exploatare si controlul asupra beneficiarilor gazelor descoperite in Mediterana si nu numai. Conform rapoartelor secrete, in 2010, Siria, Iran si Irak au semnat un acord de constructie a Gazoductului Islamic ce trecea prin Siria, Iran, Irak, sudul Libanului (favorizand regiunile siite), prin bazinul Mediteranei, beneficiind de o rafinarie la Damasc, ce urma sa fie construita. Gazoductul, cu terminale in Europa, urma sa fie dat in folosinta in 2016. Rusia, care-si consolida flota in porturile siriene Latakia si Tartus, insista sa controleze distributia de gaze catre Europa.

China primeste reconstructia Siriei

Proiectele de exploatare a resurselor de gaze naturale proaspat descoperite in Siria au ingrijorat Qatarul si Turcia. Turcia, element principal in gazoductul Nabucco (care urma sa traverseze Azerbaidjan, Georgia, Bulgaria, Romania si Ungaria, cu terminal in Austria), se dorea pod intre Est si Vest in privinta fluxului de gaze si petrol, iar noul proiect o lasa pe dinafara. Qatarul, avand uriase campuri gazeifere, sustinea un gazoduct din Golf, prin Turcia, pana in Europa, cu implicarea companiilor americane. Pana la urma au castigat rusii. Deocamdata, ca razboiul nu s-a incheiat. „Pactul” semnat recent vinde pielea ursului din padure. Si are un act aditional, prin care se acorda companiilor chineze, de stat si private, contractele de reconstructie a infrastructurii Siriei. Cea distrusa de aviatia lui Bashar.

author avatar
Adina Mutar
432 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger