AcasăNewsRusii au discutat cu Assad cum sa scoata trupele straine din Homs

Rusii au discutat cu Assad cum sa scoata trupele straine din Homs

Assad, scapat de „puciul” generalului Mustafa al-Sheikh, se pregateste de lupta decisiva cu rebelii

Agentia de stiri Debka a aflat ce au discutat ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, si seful serviciului rus de informatii SVR , Mihail Fradkov, cu presedintele sirian.

Assad, scapat de „puciul” generalului Mustafa al-Sheikh, se pregateste de lupta decisiva cu rebelii

Puterile occidentale ii sugerau lui Lavrov sa profite de ocazia de a-l intalni pe Bashar al-Assad la Damasc si sa-l convinga sa demisioneze de la carma Siriei.

Trupe britanice si qatareze in Homs

Mustafa al-Sheikh

Agentia Debka, in premiera dupa cum anunta, a dezvaluit ca emisarii rusi au discutat despre cum sa scoata comandourile britanice si qatareze din Homs, orasul asediat de trupele lui Bashar, despre care presa occidentala scrie ca trag cu mortiere in civili. De fapt, dupa cum scrie Debka, in Homs sunt unitati operative britanice si qatareze „care nu sunt angajate direct in conflictul armat, ci asigura rebelilor consiliere tactica, linii de comunicatii si furnizeaza  armament, munitie si chiar luptatori, cu precadere prin Turcia”. Din nefericire pentru civilii din Homs, britanicii si qatarezii si-au instalat patru centre de comanda in cartierele Khaldiya, Bab Amro, Bab Derib si Rastan, fiecare avand cam un sfert de milion de locuitori.

Vor si turcii

Premierul turc Tayyip Erdogan este la curent cu prezenta trupelor straine in Siria si vrea si el un contingent. Conform Debka, Erdogan a informat Parlamentul, la 7 februarie, ca intentioneaza sa trimita la Homs, pe acelasi canal asigurat de britanici si qatarezi, trupe speciale turco-arabe. Apoi, din Homs, sa atace orase-cheie ale Siriei prin operatiuni fulger, pana la epuizarea armatei siriene. Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, se afla la Washington sa ia lumina verde. Adica, unda! Seful SVR, Mihail Fradkov, s-a dus la Damasc cu informatiile la zi si evaluari ale situatiei, care nu e roza pentru Bashar. Oficial, Lavrov a anuntat la sfarsitul vizitei la Damasc, ca presedintele sirian va organiza un dialog cu toate partidele siriene, plus un referendum privind o noua Constitutie. In fapt, crede Debka, generalul Zuhair al-Assad, in fruntea Brigazii de Infanterie 90, va porni o ofensiva asupra rebelilor si a comandourilor straine din Homs.

Operatiunea „Rent-a-general”

Tot de la Debka citire, SUA, Marea Britanie, Arabia Saudita, Turcia si Qatarul se chinuie din septembrie anul trecut sa cumpere un general sirian care sa organizeze din interior un puci militar care sa inlature regimul lui Bashar. Operatiunea „Rent-a-general” nu a dat rezultatul scontat. Au reusit sa convinga un general de rang superior, pe Mustafa al-Sheikh, dar acesta n-a ramas in interior, ci a fugit in Turcia.

author avatar
Adina Mutar
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger