AcasăNewsRusia stapaneste Marea Neagra, America ocupa Polonia

Rusia stapaneste Marea Neagra, America ocupa Polonia

Joaca de-a soarecele si pisica face victime

Cine mai credea ca superputerile SUA si Rusia tin cont de optiunile celor marunti realizeaza in aceste zile ce inseamna jocuri strategice. Moscova si-a continuat nestingherita planul de stapanire a Marii Negre, iar Washingtonul a mutat „ocupand” Polonia. Totul ca parte a unui joc de-a soarecele si pisica in care victime cad tarile din jur, precum pionii cuceriti pe tabla de sah.

Vladimir Putin si <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> un continuu joc de a soarecele si pisica

Dupa ce si-a sporit influenta la Mediterana (acum, are doua porturi sub stapanire in Siria), Rusia arata ca ramane la putere si in zona Marii Negre. De cateva zile, s-a declansat o noua operatiune de militarizare a Peninsulei Crimeea. Kremlinul a transferat trupe si echipamente militare, marind capabilitatile in aceasta zona. Astfel, imagini filmate prin satelit de compania Planet Labs si intrate in posesia agentiei „DefenseOne” arata cinci sisteme antiaeriene S-400, cinci sisteme S-300 si zeci de avioane militare stationate in patru locatii din Crimeea. Nu in ultimul rand, din ordinul presedintelui Vladimir Putin, toate fostele baze militare sovietice din regiune au fost modernizate si aduse la standardele din prezent.

Sarah Bidgood, directorul Programului de Neproliferare Eurasia din cadrul Centrului pentru Studii de Neproliferare „James Martin” al Colegiului Middlebury, afirma ca „suplimentarea efectivelor si capabilitatilor militare sugereaza ca Rusia este interesata sa exercite mai mult control asupra Marii Negre, de unde isi poate permite sa proiecteze forta dincolo de zona din vecinatatea imediata. Alianta Nord-Atlantica va fi supusa presiunilor din ce in ce mai intense din partea statelor membre din regiune pentru a demonstra ca este capabila sa respinga tentativele ruse de a obtine control mai mare asupra Marii Negre. Din punctul meu de vedere, este vorba de un mediu periculos”.

Muta Putin, muta si Trump

Drept raspuns la ultimele masuri luate de Moscova, Washingtonul a replicat: presedintele Donald Trump s-a angajat sa trimita inca 1000 de soldati americani in Polonia! Mai mult, un acord semnat cu Varsovia prevede livrarea „cat mai urgenta” a 30 de avioane de vanatoare americane F-35 armatei poloneze.

In prezent, Polonia gazduieste 5000 de soldati americani, stationati permanent acolo, prin rotatie. Inca 1000 vor fi dizlocati din Germania, acolo unde SUA au un contingent de 52.000 de militari! Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a grabit sa salute facut de Trump: „Decizia presedintelui SUA este parte a eforturilor NATO masurate, defensive si proportionale de intarire a politicii noastre de aparare si descurajare”.

La fel ca in Romania, prezenta militara americana in Polonia vine la pachet cu o serie de facilitati pentru corporatiile din SUA care vor sa intre pe piata locala. Cu alte cuvinte, Washingtonul preia si controlul asupra economiei poloneze! Apararea costa.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
417 afisari

2 COMENTARII

  1. Lui Lese ai e frica ca Rusia are 60 f 35…hihihi….Nu o sa-l stresez sa-i zic ia 60 ca saracu o sa gandeasca ca daca are Rusia 120 razboiul e ca si pierdut si dam mai bine banii la baroni Psd. Uite poate Chirica face o vila ceva ce nu stie ANIsoara.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger