AcasăNewsRusia si SUA, de acord pentru ”dezvoltarea relatiilor de la egal la...

Rusia si SUA, de acord pentru ”dezvoltarea relatiilor de la egal la egal”

In prima lor convorbire telefonica, Vladimir Putin si Donald Trump au evocat vointa comuna pentru a ”stabiliza si dezvolta cooperarea ruso-americana pe o baza constructiva, bilateral avantajoasa”.

Potrivit Kremlinului, in asteptarea unei posibile intalniri  pe care cei doi presedinti doresc sa o organizeze, Vladimir Putin si Donald Trump au avut o discutie ”pozitiva” cu privire la o paleta mare de subiecte, de la dosarul nuclear iranian, la situatia din Ucraina, trecand prin conflictul isrealiano-palestinian sau peninsula coreeana. ”Accentul a fost pus pe prioritatea unirii eforturilor in lupta contra terorismului international, pentru punerea in practica a unei reale coordonari ruso-americane in vederea distrugerii ISIS si a altor grupari teroriste din Siria”, arata Kremlinul. Intrebat anterior despre relatia pe care doreste sa o aiba cu Putin, Trump a raspuns: ”Sper ca vom avea o relatie fantastica. Este posibil. Insa este posibil si sa nu fie asa. Vom vedea ce se va intampla”. Liderul de la Casa Alba a estimat insa ca ”este prea devreme” pentru o relaxare a sanctiunilor economice impotriva Rusiei, ca urmare a anexarii Crimeei (martie 2014) si conflictului din Estul Ucrainei.

Ce spun Merkel si Hollande

Presedintele SUA a avut discutii telefonice si cu presedintele Frantei si cancelarul Germaniei. Intr-un comunicat al Palatului Elysee se arata ca Francois Hollande ”a avertizat cu privire la consecintele economice si politice ale protectionismului”, subliniind ca ”intr-o lume instabila si nesigura, autoizolarea este o solutie fara iesire”. Si un raspuns direct la decretul anti-refugiati emis de Trump: ”Apararea valorilor democratice nu este eficienta decat cu respectarea principiilor fondatoare, in special primirea refugiatilor”. Presedintele Frantei a tinut sa reaminteasca si ”caracterul indispensabil al NATO”, ca ”instrument al solutionarii conflictelor si mentinerii pacii”. ”Presedintele si cancelarul german recunosc importanta fundamentala a NATO in cadrul unei relatii transatlantice mai vaste si a rolului Aliantei in asigurarea pacii si stabilitatii”, a indicat, sambata, Casa Alba, care a precizat  ca Trump va participa, in iulie, la summit-ul G20 de la Hamburg, si ca ”o va primi in curand pe Angela Merkel la Washington”. Merkel (a carei politica migratorie a fost ”catastrofala, dupa Trump) si Trump au subliniat ca ”apararea noastra comuna cere o investitie pe masura pentru capacitatile militare, pentru a ne asigura ca toti aliatii contribuie echitabil la securitatea noastra colectiva”.

30 de zile pentru infrangerea ISIS

Tot sambata, presedintele SUA a semnat un alt decret in care solicita Comitetului sefilor de stat-major interarme sa prezinte, in termen de 30 de zile, un plan de actiune militara pentru distrugerea gruparii Statul Islamic, desi expertii estimeaza putin probabil ca noi trupe americane se vor alatura localnicilor in lupta contra ISIS in Irak si in Siria. ”Va fi o mare reusita”, a declarat Trump, in Biroul Oval. Secretarul Apararii, James Mattis, a promis adoptarea celei mai ”percutante” abordari contra Daesh, fara a preciza masurile ce vor fi planificate.

Secret Service, exasperat de telefonul presedintelui

In ciuda recomandarii consilierilor, Trump refuza sa-si schimbe telefonul mobil, un Samsung Galaxy S3, o incapatanare care enerveaza serviciile de securitate, arata presa americana. Evident, telefonul lui Trump nu indeplineste normele de securitate a convorbirilor pentru un sef de stat, fiind oricand la mana hackerilor. Telefonul lui Trump (o versiune din 2012), care utilizeaza un sistem Android ,  nu poseda un sistem de exploatare actualizat care sa faca fata unor atacuri informatice iar expertii apreciaza ca presedintele ar trebui sa foloseasca un aparat care poate cripta in totalitate continutul telefonului si a cartelei si care poate detecta tentetivele de intruziune. Un aparat care trebuie sa fie controlat si validat de Agentia americana de Securitate Nationala (NSA). Mai ca Trump utilizeaza masiv retelele sociale.

author avatar
Tudor Borcea
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger