AcasăNewsRusia si Opozitia ii fac statuie de erou national lui Basescu

Rusia si Opozitia ii fac statuie de erou national lui Basescu

Reactia pe Twitter a MAE rus i-a dat mai multa apa la moara lui Traian Basescu. Seful statului devine intruchiparea idealurilor patriotice, antirusesti, in vreme ce opozitia se azvarle ca proasta, cu capul inainta, tinand partea Moscovei. Mai mult, opozitia a imbratisat si pozitia UDMR privind reorganizarea tarii si mentinerea judetelor „maghiare” neatinsa. Basescu nu a ratat ocazia de a mai puncta odata.

„Se pare ca unii devin sensibili si daca discuti despre istorie. Eu nu sunt istoric, dar cred ca raspunsul meu a fost in deplin accord cu pozitia Romaniei, care, prin Parlamentul Romaniei, a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov. Mai mult, Duma de Stat a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov. Deci nu vad unde e suparare, iar Uniunea Sovietica nu exista. Nu mai exista. Noi avem o relatie acum cu Federatia Rusa, iar cand discutam despre Uniunea Sovietica, discutam despre ceva ce a fost. Despre istoria noastra nu avem cum sa nu discutam”, a spus Basescu

Seful statului a declarat,  dupa o intalnire cu presedintele Confederatiei Elvetiene la Cotroceni, ca unii analisti „s-au isterizat” vizavi de relatia cu Federatia Rusa.

„As mai spune un lucru. Am inteles, chiar inainte sa intru in intalnirea cu doamna presedinte (Micheline Calmy-Rey, presedintele Confederatiei Elvetiene, n.r.), ca sunt deja mari analisti militari si politici care s-au isterizat deja cum atacam noi Federatia Rusa. Nu, era vorba de o realitate din istoria acestei tari si a relatiei Romaniei cu Uniunea Sovietica. Nimic nou sub soare, mai ales ca pozitia a fost in deplin acord cu condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov. Daca cineva are dureri pe la vreo Antena 3, cu analisti mereu furiosi ca a disparut Uniunea Sovietica, o avea dureri. Eu nu am”, a mai spus Basescu, citat de Mediafax.

Intrebat cum comenteaza faptul ca reactiile rusesti au aparut la nivel de purtator de cuvant, Basescu a raspuns: „Daca voua vi s-a parut reactie teapana…”.

MAE rus considera, referitor la declaratiile presedintelui Basescu privind trecerea Prutului, ca „astfel de bravade nerusinate care justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria milioanelor de jertfiti ai nazimului este inadmisibila si merita o apreciere adecvata din partea Europei”.

Ministerul de Externe rus considera ca „nejustificabila” validarea atacului care a costat Uniunea Sovietica 27 de milioane de vieti si spune ca declaratia presedintelui Traian Basescu despre trecerea Prutului nu se explica prin unele „dintre conditiile politice actuale”, potrivit Ria-Novosti.

Moscova si-a exprimat indignarea fata de declaratiile sefului statului roman, care, in opinia sa, a justificat atacul Germaniei naziste contra URSS, scrie agentia in pagina electronica, citand un comunicat al purtatorului de cuvant al MAE rus, Aleksandr Lukasevici de pe Twitter.

Rusia se indigneaza de recentele afirmatii ale liderului roman care a declarat ca, daca ar fi fost in locul maresalului Antonescu, ar fi trimis de asemenea soldatii romani sa participe la ofensiva lansata de Germania nazista impotriva Uniunii Sovietice„, se arata in comunicat.

Lukasevici a calificat drept „nejustificabila” validarea atacului care a costat Uniunea Sovietica peste 27 de milioane de vieti.

Presedintele Traian Basescu a reamintit la 22 iunie, la B1 TV, in contextul unei intrebari, ca se implinesc 70 de ani de la „hai sa-i spunem celebra «Soldati romani, va ordon treceti Prutul!»”.

Victor Ponta, bucuros ca mai prinde o ocazie de a-i da in cap lui Basescu, s-a plasat pe pozitiile autoritatilor rusesti: „Cred ca Traian Basescu a gresit fundamental prin faptul ca a lasat de inteles cs s-ar fi comportat ca un aliat al Germaniei naziste, cat si prin modul in care s-a exprimat si a interpretat evenimentele istorice. Nu esti presedinte al tarii ca să spui pe cine urasti, iubesti, ci ca sa-ti servesti tara.”

 

author avatar
Adrian Patrusca
802 afisari

3 COMENTARII

  1. cine nu vede fanfaronada si paranoia a la Hugo Chavez a marinarului atotputernic inseamna ca traieste intr-o alta dimensiune

  2. Ce parere ciudata aveti voi !Credeti ca rusii i-au dat apa la moara lui basescu?Sa nu fie cumva apa grea…Ei nu glumesc cu chestii de acest gen.
    ПОНИМАИТЕ ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger