AcasăNewsRusia și China vor o nouă ordine internațională / Xi Jinping și...

Rusia și China vor o nouă ordine internațională / Xi Jinping și Vladimir Putin se întâlnesc pentru a contesta hegemonia SUA / Prima ieșire a liderului chinez de la Covid-19

Rusia și China vor o nouă ordine internațională / Xi Jinping și Vladimir Putin se întâlnesc pentru a contesta hegemonia SUA / Prima ieșire a liderului chinez de la Covid-19 / Foto: Facebook

Liderul de la Beijing, Xi Jinping, va părăsi China pentru prima dată în mai bine de doi ani pentru o călătorie în această săptămână în Asia Centrală, unde se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, cu doar o lună înainte de a-și consolida poziția de cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace.

 

Călătoria, prima deplasare a lui Xi în străinătate de la începutul pandemiei Covid-19, arată că acesta este încrezător în timp ce se îndreaptă spre un al treilea mandat, dar și în ceea ce privește rolul său de lider mondial într-o perioadă în care se reînnoiesc fricțiunile între marile puteri.

Un duo care se opune hegemoniei americane

Pe fondul confruntării Rusiei cu Occidentul din cauza Ucrainei, al crizei din Taiwan și al unei economii globale care se clatină, Xi urmează să efectueze miercuri o vizită de stat în Kazahstan. Președintele Chinei se va întâlni apoi cu Putin în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, în vechiul oraș de pe Drumul Mătăsii, Samarkand, în Uzbekistan, au declarat Kazahstanul și Kremlinul. China a confirmat călătoria luni, informează Voa News.

Consilierul de politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, a declarat săptămâna trecută reporterilor că se așteaptă ca președintele rus să se întâlnească cu Xi la summit. Kremlinul a refuzat să ofere detalii despre discuțiile lor.

Întâlnirea îi va oferi lui Xi ocazia de a-și sublinia influența, în timp ce Putin poate demonstra înclinația Rusiei spre Asia; ambii lideri își pot arăta opoziția față de Statele Unite exact în momentul în care Occidentul încearcă să pedepsească Rusia pentru războiul din Ucraina.

„După părerea mea, este vorba despre Xi: vrea să arate cât de încrezător este pe plan intern și să fie văzut ca liderul internațional al națiunilor care se opun hegemoniei occidentale”, a declarat George Magnus, expert economic și autorul cărții „Red Flags”, o carte despre provocările lui Xi.

Parteneriat „fără limite” între tigrul asiatic și resursele rusești

„În privat, îmi imaginez că Xi va fi cel mai neliniștit de modul în care decurge războiul lui Putin și, într-adevăr, dacă Putin sau Rusia sunt în joc la un moment dat în viitorul apropiat, deoarece China are încă nevoie de o conducere anti-occidentală la Moscova”.

Aprofundarea parteneriatului „fără limite” dintre superputerea în ascensiune a Chinei și titanul resurselor naturale care este Rusie este o evoluție geopolitică pe care Occidentul o urmărește cu îngrijorare.

Cândva partenerul principal în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, este acum un partener secundar al unei Chine comuniste renăscute, care se preconizează că va depăși Statele Unite ca cea mai mare economie a lumii în următorul deceniu.

Deși contradicțiile istorice abundă în acest parteneriat, nu există niciun semn că Xi este pregătit să renunțe la sprijinul pentru Putin în cea mai serioasă confruntare a Rusiei cu Occidentul de la apogeul Războiului Rece.

Vizita „arată că China este dispusă nu doar să continue afacerile ca de obicei” cu Rusia, ci chiar să arate un sprijin explicit și să accelereze formarea unei alinieri mai puternice între China și Rusia”, a declarat Alexander Korolev, lector principal de politică și relații internaționale la UNSW Sydney.

„Mesajul major nu este de fapt că Xi îl susține pe Putin, pentru că a fost destul de clar că Xi îl susține pe Putin”, a declarat profesorul Steve Tsang, directorul Institutului Chinei de la Școala de Studii Orientale și Africane din Londra. „Semnalul mai mare este că el, Xi Jinping, iese din China pentru prima dată de la pandemie în perioada premergătoare congresului partidului. Dacă ar urma să existe comploturi împotriva lui, acesta este momentul în care ar avea loc comploturile. Iar el este în mod clar încrezător că aceste comploturi nu vor avea loc pentru că este plecat din țară”.

Rusia, principala sursă de petrol a Chinei

Pe de altă parte, Rusia, sancționată, devine principala sursă de petrol a Chinei, arată datele vamale Putin a declarat săptămâna trecută că a fost convenită o rută majoră de export de gaze către China prin Mongolia. Gazprom studiază de ani de zile posibilitatea ca un nou gazoduct major – Power of Siberia 2 – să traverseze Mongolia și să ducă gazul rusesc în China.

Acesta va transporta 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, aproximativ o treime din ceea ce Rusia vinde de obicei Europei – sau echivalentul volumelor anuale ale gazoductului Nord Stream 1.

author avatar
Tudor Borcea
300 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cine va conduce noul URSS?…..Soros calare pe Merkel…..deghizat in cavalerul donQuijote de la Davos

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger