AcasăNewsRusia si China se aliaza impotriva strategiilor occidentale

Rusia si China se aliaza impotriva strategiilor occidentale

Presedintele rus, Vladimir Putin, a sosit ieri la Beijing pentru o vizita de trei zile ce urmareste sa consolideze legaturile dintre Rusia si China.

Vizita lui Putin in China se vrea o contrapondere la strategiile Occidentului

A 60-a intrunire a membrilor Bilderberg a avut ca tema de discutie si „Viitorul democratiei: Rusia, China si Orientul Mijlociu”, iar Putin vrea sa le arate cu cine se pun.

Intalnire particualra cu Ahmadinejad

China si Rusia au dovedit pana acum ca sunt doi aliati- cheie atat pe plan economic, cat si politic, indeosebi in problema siriana. Cele doua state isi vor intari cooperarea economica, in special in domeniul energetic, prioritare fiind livrarile de gaze naturale din Rusia catre China. Miercuri si joi se desfasoara summitul Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), forum creat ca o contrapondere la influenta americana in Asia Centrala. Cu acest prilej, Putin va avea o intalnire particulara cu omologul sau iranian, Mahmoud Ahmadinejad, in contextul intensificarii presiunilor Occidentului legate de programul nuclear al Teheranului.’

Cooperare, nu razboi

Un prim mesaj a fost facut de Ministerul de Externe al Chinei, care atragea atentia Americii ca „e in alt timp”, daca se gandeste sa stapaneasca Pacificul. „E timpul cooperarii!”, se arata in comunicat. Deci, nu al consolidarii militare in Asia Pacific, asa cum aratase Obama in timpul vizitei in Australia. „Punctul” fierbinte e Marea Chinei de Sud, numita de analisti „al doilea Golf Persic”, din punct de vedere al importantei strategice. Pe acolo trec anual bunuri in valoare de 5.300 miliarde de dolari. La intrunirea Bilderberg, bancherii au pus si problema introducerii unei Legi a Marii, care sa taxeze tranzitul acestei bogatii.

author avatar
Adina Mutar
419 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger