AcasăNewsRusia se pregateste de raiduri aeriene in Siria

Rusia se pregateste de raiduri aeriene in Siria

Federatia Rusa planuieste efectuarea de lovituri aeriene unilaterale contra ISIS in Siria, daca Statele Unite resping o propunere vizand coordonarea actiunilor cu Moscova, infomreaza agentia Bloomberg, citata de Sputnik.

In timp ce Coalitia bate pasul pe loc, Rusia pregateste o strategie coerenta in Siria

In paralel, potrivit agentiei care citeaza surse apropiate Kremlinului si de ministerul rus al Apararii, Moscova prefera ca SUA sa accepte o alianta cu fortele rusesti, cu Iranul si cu armata siriana pentru a lupta contra Daesh. ”Rusia estimeaza ca bunul simt va prevala si ca Obama ca accepta mana intinsa de Vladimir Putin. Dar Rusia va actiona oricum, chiar daca acest lucru nu se va intampla”, a declarat pentru Bloomberg specialistul in Orientul Mijlociu al Institutului rusesc de studii strategice, Elena Supinona. Potrivit unei surse de la Washington, SUA ar fi dispuse sa discute o coordonare a atacurilor cu rusii dar nu au primit inca o propunere ”concreta” de la Moscova. In plus, Coalitia nu are in vedere posibilitatea unei cooperari cu trupele lui Bashar al-Assad, a adaugat sursa respectiva. Anterior, Vladimir Putin a declarat ca este necesara unirea eforturilor pentru a lupta nu numai impotriva terorismului ci si a altor probleme urgente, cum ar fi criza refugiatilor. Observastorii estimeaza ca initiativa rusa va constitui evenimentul central al interventiei lui Putin la New York, in fata Adunarii generale a ONU de saptamana viitoare, in cadrul careia vor fi posibile negocieri intre presedintele rus si cel american.

Flota rusa a trimis nave de razboi in Meditarana

Flota rusa a anuntat, ieri, o deplasare masiva a navelor de razboi in estul Mediteranei pentru exeercitii, in momentul in care aparenta intarire a prezentei militare ruse in Siria ingrijoreaza Occidentul, informeaza Le Point. ”In septembrie si in octombrie fortele navale ruse desfasoara exercitii in partea orientala a Mediteranei”, se arata intr-un comunicat oficial al ministerului Apararii rus. Peste 40 de exercitii de lupta sunt planificate, a precizat comunicatul, care mentioneaza manevre de artilerie si de aparare antiaeriana. Potrivit ministerului rus, crucisatorul lansator de rachete Moskva, navsa amiral, a parasit ieri portul Sevastopol din Crimeea si se indreapta spre Bosfor pentru a lua parte la aceste manevre, care implica si participarea navei de debarcare Saratov si a distrugatorului Smetlivy. Exercitiile, care vor avea loc in portul sirian Tartous si in Cipru intervin dupa ce armata siriana a utilizat pentru prima data drone furnizate de Rusia,inca o dovada de sustinere pentru regimul lui Bashar al-Assad din partea Kremlinului. Anterior, sirienii au primit avioane de lupta rusesti si noi arme pentru a lupta impotriva jihadistilor ISIS. In plus, Rusia a deplasat in Siria 28 de avioane de lupta Suhoi. Aceasta demonstratie de forta a provocat ingrijorare in SUA, Franta si Marea Britanie. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat insa sa comenteze, ieri, afirmatiile potrivit carora Rusia este pregatita sa se angajeze militar in Siria. ”Sunt multe speculatii iar orice comentariu ar fi neproductiv”, a spus Peskov, citat de Tass.

NATO cere Moscovei sa coopereze cu Washington contra ISIS

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a aratat, ieri,  ”ingrijorat” de ”intarirea militara substantiala” a Rusiei in Siria, cerand Moscovei sa ”joace un rol constructiv” si sa copereze cu Statele Unite in lupta contra jihadistilor. ”Cred ca prima etapa pentru Rusia este sa discute cu SUA si sa-si defineasca clar intentiile si sa incerce sa coopereze constructiv la eforturile depuse de americani in lupta contra ISIS”, a spus Stoltenberg, mentionand ca Rusia nu trebuie sa sustina regimul presedintelui sirian.

Merkel face apel pentru un dialog cu Bashar al-Assad

Contrar altor lideri europeni, cancelarul Germaniei doreste implicarea presedintelui sirian in cautarea unei solutii in conflictul ce distruge aceasta tara, noteaza Sputnik. Ieri, in timpul summit-ului de la Bruxelles consacrat crizei migratorii, Angela Merkel a afirmat in fata celorlalti 27 sefi de stat europeni ca reglementarea conflictului sirian necesita implicarea lui al-Assad. ”Trebuie vorbit cu numerosi actori, implicit cu Bashar al-Assad, dar mai sunt si altii”,a spus Merkel, invocand si ”parteneri regionali importanti, Iranul si tari sunnite precum Arabia Saudita”.

author avatar
Tudor Borcea
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger