AcasăNewsRusia reactioneaza dur dupa ce romana a devenit limba oficiala in Moldova

Rusia reactioneaza dur dupa ce romana a devenit limba oficiala in Moldova

Dupa ce la Chisinau s-a luat decizia de a recunoaste limba romana drept limba oficiala a Republicii Moldova, Rusia reactioneaza dur, spunand ca acest lucru reprezinta „inca un pas spre despartirea definitiva de Transnistria”.

Reactiile rusilor nu au intarziat deloc sa apara, atat in presa, cat si pe retelele de socializare. Seful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului rus, Aleksei Puskov, citat de RIA Novosti online, a spus ca Moldova a recunoscut limba romana drept limba oficiala, contrar constitutiei.

„(Republica) Moldova a recunoscut limba romana drept limba oficiala, contrar prevederilor propriei Constitutii. Acesta este inca un pas spre despartirea definitiva de Transnistria”, a comentat Puskov, pe contul sau de Twitter, citeaza Romania TV.

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a declarat joi, intr-un interviu pentru postul rus de radio City-FM, ca nu este impotriva acestei decizii, insa ar vrea ca Republica Moldova sa ia in considerare interesele locuitorilor din regiunea transnistreana.

Joi, Curtea Constitutionala de la Chişinau a stabilit ca limba oficiala a Republicii Moldova este „limba romana, nu limba moldoveneasca in baza grafiei latine”. „Curtea Constitutionala hotaraste: 1. In sensul preambulului Constitutiei, declaratia de independenta a R. Moldova face corp comun cu Constitutia. 2. In cazul existentei unor divergente intre textul declaratiei de independenta si textul Constitutiei, textul constitutional primar al declaratiei de independenta prevaleaza. Prezenta hotarare este definitiva, nu poate fi suspusa niciunei cai de atac, intra in vigoare la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se precizeaza in hotararea Curtii, careia i-a dat citire Alexandru Tanase, presedintele forului amintit.

author avatar
Andra Nesu
1.039 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger