AcasăNewsRusia reacționează după ce Iohannis a refuzat vaccinul lui Putin. Ce pregătește...

Rusia reacționează după ce Iohannis a refuzat vaccinul lui Putin. Ce pregătește Kremlinul

Putin

Klaus Iohannis a respins din start vaccinul împotriva COVID din Rusia, anunțat de Putin. Cu toate acestea, Moscova nu interpretează anunţul președintelui drept un refuz.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat că România va avea toată libertatea să verifice eficacitatea vaccinului Sputnik, dezvoltat de Rusia, dacă îl va cere.

„Eu nu am văzut niciun refuz din partea României. Din două motive. În primul rând – România nu a propus să cumpere, în al doilea – nimeni nu a refuzat. Preşedintele vostru, din câte ştiu, a spus că se orientează spre vaccinurile dezvoltate în Uniunea Europeană şi, când va fi certificat vreun vaccin, România va face o solicitare şi va primi.

Este o poziţie normală. Nicăieri şi niciodată nu se zice că cineva ar impune acest vaccin (n.r. vaccinul rusesc). Când faci un contract, există o clauză. Vaccinul trebuie certificat de autoritatea de reglementare naţională. (…) De aceea, dacă o astfel de situaţie, ipotetică, se va întâmpla, autoritatea voastră va avea toate atribuţiile să se convingă, să verifice, să consulte pe cineva. Nu ştiu procedurile lor. Nu vom forţa pe nimeni, e libertate absolută.”, a spus Kuzmin într-un interviu pentru Mediafax.

Kuzmin e gata să se vaccineze

Ambasadorul Rusiei a fost întrebat şi despre graba cu care a fost înregistrat vaccinul Sputnik-V, după doar două luni de teste. A insistat că serul se bazează pe tehnologii deja verificate. „Nu e nicio grabă. Este o echipă de cercetători care sunt precum pionierii. (…) Institutul are o experienţă de muncă de peste 20 de ani în această direcţie. Ei au creat două vaccinuri eficiente împotriva Ebola. (…) Se poate crea impresia că s-au grăbit, dar ei lucrau demult la asta”, a explicat diplomatul.

Valerii Kuzmin spune că e gata să se vaccineze. „M-aş vaccina cu mare plăcere. Mi-aş dori să mai trăiesc, să văd cum revoluţia informaţională schimbă lumea. (…) Trebuie să fii suficient de hotărât şi deschis pentru a încerca produse noi, vaccinuri noi, pentru că apar ameninţări noi.”

Președintele Klaus Iohannis a declarat în urmă cu ceva timp că nu există un vaccin aprobat în UE și că nu acceptă vaccinul din Rusia, iar singura soluție este ca lumea să poarte mască pentru a scăpa de această epidemie. „România este parte din Uniunea Europeană și încheie contracte cu entități din UE”, a spus Iohannis, completând „NU există nicio validare pentru acel vaccin pe care l-ați menționat”.

author avatar
Andreea Vlad
912 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger