AcasăNewsRusia, prima aniversare a anexarii Crimeei

Rusia, prima aniversare a anexarii Crimeei

La un an dupa referendumul in urma careia a fost reatasata de Rusia, peninsula Crimeea va sarbatori cu mare fast prima aniversare a integrarii.

Anul acesta, Putin dă masa şi dansul. Dar în viitor?

Evenimentele vin pe fondul unei confruntari intre Rusia si Occident fara precedent, dupa sfarsitul URSS, in 1991. ”Impreuna cu marea Rusie vom construi o noua Crimee”, a declarat intr-un comunicat oficial, Vladimir Konstantinov, presedintele parlamentului peninsulei. ”Nicio sanctiune, nicio amenintare, santaj sau minciuna a dusmanilor nu-i vor face pe locuitorii Crimeei sa renunte la alegerea lor”, a continuat aceasta, potrivit AFP. In 16 martie 2014, locuitorii acestei peninsule rusofone au votat in proportie de 97% reatasarea la Rusia, in cadrul unui referendum salutat de rusi si denuntat ca ”ilegal” de catre Occident. In 18 martie, Crimeea, oferita Ucrainei de catre Nichita Hrusciov in 1954, in vremea fostului URSS, redevenea oficial rusa, in urma unei semnaturi a lui Vladimir Putin, Kievul denuntind o ”anexiune”. UE si Washington, care acuza Rusia de sustinere a rebelilor prorusi in estul Ucrainei, au adoptat ulterior o serie de sanctiuni economice vizand inima economiei ruse, care se aplica si Crimeei, izoland economic peninsula si provocand plecarea aproape tuturor firmelor occidentale. Autoritatile afirma insa ca aceste dificultati sunt temporare in timp ce 82% din locuitorii Crimeei impartasesc optimismul oficialilor, in ciuda faptului ca peninsula este inca foarte dependenta de Ucraina, pentru aprovizionare cu apa, electricitate sau produse alimentare. Manifestatii proruse si concerte cu starurile pop din Rusia sunt prevazute la Simferopol, de astazi si pana miercuri. Si la Moscova va fi organizat, miercuri, un mare concert langa Kremlin sub sloganul ”Suntem impreuna”, unde sunt asteptate 100.000 de persoane. Nu se stie inca daca va participa si Vladimir Putin, care nu a mai aparut in mass-media rusa, absenta care a generat tot soiul de scenarii: boala, inlaturare de la putere sau o noua paternitate, toate dezmintite de Kremlin.

Ucraina: peste o suta de germani lupta de partea insurgentilor

Potrivit cotidianului Welt am Sonntag, citat de Sputnik, peste o suta de cetateni germani lupta de partea separatistilor in sud-estul tarii. Este vorba in principal de fosti cetateni ai ex-URSS dar si fosti soldati ai Bundeswehr. Potrivit legislatiei in vigoare, voluntarii germani care participa la lupte nu vor suferi consecinte la intoarcerea in tara lor. Totusi, un membru al partidului Angelei Merkel, Stephan Mayer, a declarat pentru Welt am Sonntag ca germanii care participa la luptele din Ucraina ar trebui sa fie urmariti in justitie. In prezent, singurii cetateni germani care sunt urmariti de lege sunt cei care lupta in randurile Statului Islamic.

Moscova denunta zboruri NATO in apropierea frontierelor ruse

Ca raspuns la indignarea Washinbgton-ului avand ca subiect misiunile bombardierelor rusesti in sud-estul Asiei, ambasadorul Rusiei la Londra, Alexandr Yakovenko,  a evocat zborurile permanente ale NATO in apropierea frontierelor Rusiei. Yakovenko a comentat ”preocuparea” SUA in chestiunea utilizarii bazei vietnameze din Cam Ranh pentru alimentarea bombardierelor rusesti care patruleaza in regiune. ”Ce sa mai spunem de zborurile, mult mai numeroase, ale avioanelor NATO in apropiere de frontierele Rusiei?”, a spus Yakovenko.

author avatar
Tudor Borcea
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger