AcasăNewsRusia, pe locul 1 ca număr de cazuri privind spionajul utilizatorilor de...

Rusia, pe locul 1 ca număr de cazuri privind spionajul utilizatorilor de telefoane mobile. Ce loc ocupă România

Rusia, pe locul 1 ca număr de cazuri privind spionajul utilizatorilor de telefoane mobile. Ce loc ocupă România

Un raport publicat, vineri, de Kaspersky, arată că țara noastră ocupă locul opt în Europa cu privire la incidența cazurilor de stalkware, un software de supraveghere instalat pe telefoanele mobile cu scopul de a spiona victimele fără acordul lor.

Raportul experților Kaspersky, „The State of Stalkerware 2020”, arată că, la nivel global, aproape 54.000 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectaţi de acest fenomenul stalkware.

Raportul subliniază că acest fenomen este în scădere faţă de anul precedent, cu 67.500 de utilizatori afectaţi de acest software.

O formă de cyber-violență

„Stalkerware este o formă de cyber-violenţă şi un fenomen global care afectează ţări indiferent de mărime, societate sau cultură: Rusia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, India şi Mexic se află în fruntea listei Kaspersky din 2020 a ţărilor în care numărul utilizatorilor afectaţi de acest fenomen este foarte mare.

Sub acestea, Germania este prima ţară europeană, ocupând locul şase în clasamentul global. Iranul, Italia, Regatul Unit şi, în cele din urmă, Arabia Saudită completează lista cu cele zece naţiuni cele mai afectate. România se află pe locul opt în clasamentul European, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă afectaţi de stalkerware fiind de 222”, arată experții Kaspersky.

Primele zece locuri din clasamentul de la nivel european sunt încheiate de Belgia (180 de cazuri)  şi Austria (153).

Anul acesta, Kaspersky acolaborat cu patru parteneri pentru a lucra la proiectul „DeStalk”, la nivelul UE, proiect pe care Comisia Europeană a ales să îl sprijine prin programul său, Rights, Equality and Citizenship.

Potrivit datelor prezentate de Kaspersky, în total, 6.459 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectaţi de stalkerware în UE în 2020, scrie Agerpres. Cel mai mare impact a fost în Germania, Italia, Franţa şi Spania.

La nivelul anului 2019, Kaspersky a creat, împreună cu alte nouă organizaţii, Coalition Against Stalkerware, care are în prezent 30 de membri de pe cinci continente.

Stalkeware, sub nume fals de aplicație

Această coaliție vrea să îmbunătăţească nivelul de detectare a stalkerware-ului, schimbul de informaţii între organizaţii non-profit şi companii şi să crească nivelul de conştientizare în rândul publicului.

Specialiştii recomandă utilizatorilor de telefonie mobilă să verifice permisiunile din aplicaţiile instalate, întrucât aplicaţiile Stalkerware pot fi deghizate sub un nume fals de aplicaţie, cu acces suspect la mesaje, jurnale de apeluri, locaţie şi alte activităţi personale.

De exemplu, o aplicaţie numită „Wi-Fi” care are acces la geolocalizarea dumneavoastră este una suspectă, precizează Kaspersky.

Foto: Kaspersky

author avatar
Tudor Borcea
327 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai toți antivirușii spioneaza în timp real odata cu updatarea bazei de antivirusi. Nu e doar Kaspersky.

  2. Dupa scan deschizi un log cu tot ce a controlat, deci acolo ai toate informatiile din deviceul tau la care serverul lor au acces…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger