AcasăNewsRusia nu se va mai lupta niciodata pe teritoriul ei

Rusia nu se va mai lupta niciodata pe teritoriul ei

Asa cum era de asteptat, dupa ce liderii NATO au aprobat o noua crestere a prezentei militare in Polonia si in tarile baltice, Moscova a trecut la amenintari directe la adresa intregului flanc estic. Din care face parte si Romania.

Incepand cu anul viitor, patru batalioane multinationale, care urmeaza sa aibe cate 1000 de oameni fiecare, vor fi desfasurate in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Prezenta lor in apropiere de frontiera Rusiei, declararea scutului de la Deveselu ca operational si demararea constructiei unui sistem similar in Polonia au generat reactii extrem de dure din partea lui Vladimir Putin care a acuzat NATO ca vrea sa antreneze Rusia intr-o cursa ”frenetica” a inarmarii si sa destabilizeze raportul de forte in regiune. In privinta Romaniei, mesajul lui Putin a fost extrem de clar: tara noastra va deveni tinta rachetelor rusesti. ”Daca ieri in aceste zone din Romania oamenii pur si simplu nu stiau ce inseamna sa fii in raza de actiune, de astazi suntem fortati sa luam masuri pentru a ne asigura securitatea”. Desi sistemul Aegis Ashore de la Deveselu are rol strict defensiv, aspect subliniat de fiecare data la Bucuresti, Moscova sustine ca acest sistem ar putea lansa nu numai rachete de interceptare dar si rachete de croaziera de tip Tomahawk

Vom distruge aceste arme

Dupa recentul summit NATO si deciziile Aliantei cu privire la flancul estic, a venit randul si consilierului de la Kremlin  pe probleme de politici externe, Serghei Karaganov, sa ameninte, cu bataie lunga, Estul Europei. ”Acum, Polonia, Lituania si Letonia isi atenueaza temerile cu armele NATO plasate pe teritoriul lor. Insa asta nu le ajuta, noi interpretam prezenta acestor arme in regiune drept o provocare. Intr-o situatie de criza, vom distruge exact aceste arme. Rusia nu va mai purta niciodata un razboi pe teritoriul ei”, a declarat Karaganov intr-un inerviu acordat Der Spiegel. NATO, a continuat Serghei Karaganov se afla acum la 800 de kilometri de granitele Rusiei. Armele sunt complet diferite, stabilitatea strategica este in schimbare. ”Este mai rau decat in vremea Razboiului Rece, cand Europa era slabita si se temea ca americanii vor pleca. Uniunea Sovietica a luat atunci masuri prostesti, trimitand rachetele SS-20. Rezultatul ? O criza inutila. Acum, lucrurile stau exact invers”.

Rusia-NATO, dialogul surzilor

Moscova si Alianta Nord Atlantica au incercat, dupa summit-ul de la Varsovia, sa reia dialogul la Bruxelles, insa discutiile cu sfarsit intr-un dialog al surzilor. ”Membri Aliantei si cei ai Rusiei au dezacorduri profunde si persistente cu privire la aceasta criza (…) dar a fost o ocazie importanta sa ne clarificam pozitiile si sa facem schimb de puncte de vedere cu privire la criza din Ucraina”, a declarat, citat de AFP, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Alexandr Grusko, emisarul Rusiei la NATO, a replicat: ”Nu exista nici un motiv  pentru o activitate militara NATO in Europa de Est. Credem ca aceasta nu va contribui la sericitatea din zona ci este o situatie cu adevarat ingrijoratoare. Reprezentantul permanent al Rusiei pe langa Alianta a estimat ca ”stabilizarea” situatiei din Europa se va face numai prin inghetarea masurilor privind desfasurarea de noi forte NATO in flancul estic. Aceeasi opinie a avut-o oficialul rus si in privinta intensificarii activitatii militare a tarilor NATO in Marea Neagra, in conditiile in care Moscova a avertizat ca nu va permite ca echilibrul de forte in zona sa fie destabilizat.

Rusia construieste o noua racheta balistica…

O noua racheta strategica destinata sa echipeze toate submarinele de a cincea generatie va fi pusa la punct de catre Rusia, informeaza Izvestia. Este vorba de o racheta de tip Sarmat, destinata sa inlocuiasca actualele sisteme de tip Bulava. Submarinele rusesti de a cincea generatie (Husky) le vor inlocui, in viitor, pe submarinele nucleare de tip 885 Iassen. Pentru moment, se stie ca Husky sunt echipate cu rachete hipersonice Zircon.

…si un bombardier stratosferic

Academia Fortelor Rachetelor Strategice (RVSN) a anuntat ca a pregatit proiectul unui bombardier strategic hipersonic, o arma ultramoderna, care va fi in masura sa loveasca tinte terestre din stratosfera, inclusiv cu arme nucleare. Seful proiectului, Alexei Solodovnikov, a declarat ca avionul va dispune de o putere capabila sa poata survola orice regiune de pe glob in doar cateva ore, avand un motor hibrid care poate functiona atat in atmosfera cat si la granita cu spatiul cosmic, la 40 km altitudine.

author avatar
Tudor Borcea
262 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger