AcasăNewsRusia mai pune o piatra la soclul de erou al lui Basescu

Rusia mai pune o piatra la soclul de erou al lui Basescu

Putine campanii de imagine mai reusite a avut Traian Basescu decat cea facuta de Rusia brat la brat cu opozitia din Romania. Intr-un unison perfect, cele doua tabere infratite, sa le numim RUSL, au tabarat pe laudele sefului statului la adresa lui Antonescu si celebrului ordin: „Soldati, va ordon: treceti Prutul!”

Rezultatul este ca Basescu, cu popularitatea slabita dramatic dupa masurile de austeritate, a punctat major la sentiment si mandrie nationala. Care, deseori in istorie, s-a dovedit ca au tinut si de foame. Iar opozitia lui Ponta si Antonescu a vorbit inca o data ruseste, amintind de momentele delicate din trecut, precum vizita lui Geoana la Moscova, tentativa liberalilor pe vremea ministrului Atanasiu de a-i trada pe americani si a retrage trupele din Afganistan si Irak etc.

In tot peisajul, mai lipseau vocea lui Medvedev si a Tiraspolului. Au venit. Soclul e gata: Basescu se poate cocota linistit.

 

Medvedev, caramida lipsa de la soclu

 

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a criticat dur pe Traian Basescu, afirma ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, intr-un mesaj publicat in contul sau de Twitter, declarandu-se bucuros ca liderul de la Kremlin i-a sustinut punctul de vedere referitor la declaratiile presedintelui roman.

Rogozin face trimitere la un articol publicat luni seara pe site-ul cotidianului Moskovsky Komsomolet, care afirma ca Medvedev a facut declaratii dure la adresa lui Basescu, in timpul summitului Rusia – NATO de la Soci.

Ziarul face referire la declaratiile facute de presedintele roman in legatura cu Ion Antonescu, reamintind ca, la inceputul razboiului, Romania a luptat de partea Germaniei naziste.

La reuniunea de la Soci, participantii si-au exprimat indignarea in legatura cu declaratiile lui Basescu, care exprima pozitii antiruse si, prin aceasta afirmatie, se alatura celor care au inceput razboiul. „Nu l-am auzit niciodata pe presedinte vorbind atat de dur”, a afirmat un inalt oficial rus, citat de Moskovsky Komsomolet.

Hop si Tiraspolul!

Asa-zisul minister de Externe al regimului separatist de la Tiraspol a condamnat declaratiile presedintelui Traian Basescu privind trecerea Prutului in 1941, relateaza portalul Moldova Azi.

Potrivit Tiraspolului, prin aceasta declaratie, Basescu indica „disponibilitatea Bucurestiului de a repeta crimele condamnate de Tribunalul de la Nurnberg, crime in urma carora pe teritoriile din Moldova, Transnistria, Ucraina si Rusia, ocupate de fascistii romani, au fost exterminati sute de mii de locuitori pasnici”.

„In aceste conditii, ne mira lipsa unei reactii din partea conducerii Moldovei la declaratiile oficialilor romani. Autoritatile Moldovei trebuie sa stabileasca clar ce inseamna, in opinia lor, trecerea Prutului de catre trupele romane – ocupatie sau eliberare? Tacerea in aceasta situatie ne determina sa presupunem ca Guvernul de la Chisinau este de acord cu aceasta disponibilitate explicita a Bucurestiului de a ocupa teritoriul Republicii Moldova. O asemenea pozitie este o noua confirmare a diferentei in aprecierile si relatiile dintre Transnistria si Moldova atat fata de trecutul istoric, cat si fata de viitorul popoarelor”, considera diplomatia de la Tiraspolul.

„Incercarile de a revizui faptele istorice si de a justifica crimele impotriva umanitatii ale Germaniei hitleriste si ale aliatilor sai sunt inadmisibile. Refuzul unor persoane oficiale sau a unor tari de a invata lectia de istorie poate afecta serios stabilitatea pe intreg continentul”, se arata in declaratie.

Sirul de reactii din spatiul fost sovietic au inceput cu  MAE rus care considera ca „astfel de bravade nerusinate care justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria milioanelor de jertfiti ai nazimului este inadmisibila si merita o apreciere adecvata din partea Europei”.

Ministerul de Externe rus considera ca „nejustificabila” validarea atacului care a costat Uniunea Sovietica 27 de milioane de vieti si spune ca declaratia presedintelui Traian Băsescu despre trecerea Prutului nu se explică prin unele „dintre conditiile politice actuale”, potrivit Ria-Novosti.

Moscova si-a exprimat indignarea fata de declaratiile sefului statului roman, care, in opinia sa, a justificat atacul Germaniei naziste contra URSS, scrie agentia in pagina electronică, citand un comunicat al purtatorului de cuvant al MAE rus, Aleksandr Lukasevici.

Rusia se indigneaza de recentele afirmatii ale liderului roman care a declarat ca, daca ar fi fost in locul maresalului Antonescu, ar fi trimis de asemenea soldatii romani sa participe la ofensiva lansata de Germania nazista impotriva Uniunii Sovietice”, se arată în comunicat.

Nici daca planifica, lui Basescu nu ii iesea atat de bine

Presedintele Traian Basescu a amintit, la 22 iunie, la B1 TV, in contextul unei intrebari, ca se implinesc 70 de ani de la „hai sa-i spunem celebra «Soldati romani, va ordon treceti Prutul!»”. El a spus ca daca ar fi fost in acel moment istoric ar fi dat acelasi ordin. „Da, pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci probabil ca as fi facut-o”, a spus el.

„Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi – seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?”, a comentat Basescu.

Invitat la o emisiune la 10 TV, miercuri, Basescu a declarat ca il acuza fara menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adaugand totodata ca, atunci cand acesta a trecut Prutul , „daca se oprea la Nistru era perfect”.

 

author avatar
Adrian Patrusca
1.298 afisari

5 COMENTARII

  1. Orice om civilizat este impotriva violentei,impotriva minciunii si a nedreptatilor.Romania n-a pornit razboaie de cotropire si nici n-a ravnit vreodata la bunurile vreunui popor.Avem tot dreptul sa ne aparam interesele noastre si sa scoatem adevarul istoric la suprafata.Ne vrem tara reintregica.Vrem sa cunoasca lumea intreaga adevarul despre teritoriile romanesti ocupate de catre uniunea sovietica,adevarul despre genocidul organizat de catre cei de la Moscova impotriva populatiei romanesti din teritoriile ocupate,care mai sangereaza inca sub cisma ocupantului.Antonescu a trecut Prutul pentru a elibera Basarabia si Bucovina de sub ocupatia sovietica.

    • perfect adevarat ce ai spus Basarab, pana cand isi mai fac rusii de cap cu mistificarea istoriei? ei vorbesc despre jertfele armatei ruse, care jertfe? bunicul meu mi povestea ca alati fiind cu noi rusii violau femei insarcinate, furau si omoarau sa ne lase cu indignarea lor de 2 lei…bravo Base!

  2. Dragii mei,s-ar putea ca aceasta caramida a lui Medvedev(in traducere Ursaru)sa fie plina cu dinamita.Astept cu interes sa citesc editoriale obiective si mature in acest ziar.Deocamdata suneti basishti pana la moarte.

  3. Nu fiti prosti, base e un simplu cretin,iar noi am agresat urssul, chiar daca ei ne-au luat basarabia. Am fost invinsi si ocupati in 2-nd WW.De ce nu vorbiti si despre Diktat ? Apropopou, ati auzit ce-a spus ambasadoriul usa, ca prietenul lui al mai bun e…geoana ? Bai, baietei, voi ati dat bak-ul sau nu aveti decit 8 clase ? Vorbiti si voi despre ce stiti sau despre ce vi se da voie, despre bute…!

  4. gazele cele m-ai scumpe si cine vorbeste iar catre cei doi daca prostia ar durea vati tavali de durere

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger