AcasăNewsRusia isi extinde teritoriul cu 50.000 kilometri patrati in Marea Ohotk

Rusia isi extinde teritoriul cu 50.000 kilometri patrati in Marea Ohotk

Premierul Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a semnat un decret ce fixeaza noile frontiere ale tarii asupra unei parti din Marea Ohotk (Extremul Orient), fapt ce permite tarii sa obtina o crestere substantiala a teritoriului sau maritim.

”Vreau sa anunt ca am semnat un decret care stabileste frontiera tarii in platoul continental din Marea Ohotk. Urmare a acestuia, teritoriul nostru maritim a crescut cu peste 50.000 de kilometri patrati. Este minunat”, a declarat Dmitri Medvedev.

Premierul rus a facut aceasta declaratie in timpul unei vizite in Iturup, cel mai mare oras din arhipelagul Kurile, care separa Marea Ohotk de restul Pacificului, informeaza Sputnik. Semnarea acestui document prin care Rusia obtine o enclava de 50.000 de kilometri patrati in mijlocul Marii Ohotk, inseamna libertatea de a exploata de-o maniera exclusiva acest teritoriu bogat in hidrocarburi si peste.

”Sunt resurse uriase de energie in acest platou continental. Acest document este foarte important pentru ca a fost adoptat ca urmare a consultarilor cu Comisia insarcinata cu delimitarea platoului continental a Natiunilor Unite si cu acordul vecinilor nostri”, a adaugat premierul rus. In februarie 2013, Rusia a depus o cerere la ONU vizand recunoasterea acestui sector ca prelungirea platformei sale continentale.

Vizita premierului Rusiei in Insulele Kurile a provocat iritare la Tokyo. Ambasadorul Rusiei, Evgheni Afanasiev, a fost convocat pentru a-i fi inmanata o nota de protest si o notificare cu privire la faptul ca vizita la Moscova a sefului diplomatiei nipone, Fumio Kishida, ar putea fi reportata.

”Tokyo regreta aceasta vizita care este in contradictie cu pozitia Japoniei asupra Teritoriilor din Nord (sudul arhipelagului Kurile), vizita care lezeaza sentimentele japonezilor”, se arata in nota de protest. De altfel, Dmitri Medvedev se afla la a treia sa vizita in Kurile.

In timpul ultimei vizite, in 2012, el a declarat: ”Kurilele sunt o parte importanta din regiunea Sahalin si o parte importanta a teritoriului nostru”. O vizita in Japonia a lui Vladimir Putin este prevazuta in cursul acestui an. Japonia nu a incetat sa revendice insulele Kurile, dupa anexarea lor de catre Rusia, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Acest litigiu teritorial impiedica de mai bine de 65 de ani semnarea unui tratat de pace intre Moscova si Tokyo.

author avatar
Tudor Borcea
242 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger