AcasăNewsRusia instaleaza sisteme de detectare balistica in Crimeea

Rusia instaleaza sisteme de detectare balistica in Crimeea

Rusii reactiveaza inca un colos din era sovietica

Ministerul rus al Apararii s-a angajat sa repuna in functiune sistemele de alerta precoce in caz de atacuri cu rachete din Marea Neagra si din Marea Mediterana.

Rusii reactiveaza inca un colos din era sovietica

Potrivit Izvestia, ministerul rus al Apararii ia in considerare mai multe optiuni pentru reinfiintarea sistemului de alerta in caz de atacuri cu rachete, situat in jurul orasului Sevastopol. ”Una din optiuni, cea mai putin costisitoare, consta in integrarea echipamentului unui sistem analog care dateaza din epova sovietica”, a precizat o sursa din interiorul ministerului. Sistemul va fi in masura sa detecteze timpuriu rachetele balistice, rachetele de croaziera si cele hipersonice lansate din Marea Neagra si din Mediterana. Sistemul, precizeaza Izvestia, este gandit sa asigure securitatea Rusiei in sud si in sud-estul tarii. Potrivit Izvestia, intensificarea activitatilor navelor NATO si SUA in zona Marii Negre dar si in zona Mediteranei a determinat Moscova sa ia in calcul recuperarea statiei radar de langa Sevastopol. Expertii rusi apreciaza ca noul sistem radar de la Sevastopol va putea detecta din timp  o racheta americana Tomahawk lansata din Mediterana si va activa sistemul de aparare rusesc. Pe de alta parte, Moscova acuza SUA ca sistemele Aegis (Mk-41) instalate in Romania au folosit in trecut la lansarea de rachete cu raza medie de actiune de la bordul navelor americane, putand fi reconvertite, denuntand o incalcare a tratatelor fortelor nucleare internationale de partea americana.

Crimeea si Sevastopol au aderat la Rusia urmare a unui referendum ce a avut loc in 16 martie 2014. 96% din locuitorii Crimeei si 95,6% din locuitorii din Sevastopol au votat pentru independenta fata de Ucraina si pentru aderarea la Rusia. Peninsula a fost oferita Ucrainei in 1954 de catre fostul lider Nikita Hrusciov. La ora actuala, Ucraina continua sa considere ca acest teritoriu ii apartine, majoritatea tarilor occidentale sustinand pozitia Kievului.

author avatar
Tudor Borcea
76 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger