AcasăNewsRusia il condamna pe regizorul ucrainean Oleg Sentov la 20 de ani...

Rusia il condamna pe regizorul ucrainean Oleg Sentov la 20 de ani de inchisoare pentru ”terorism”!

Un tribunal rus l-a condamnat, marti, pe Sentov, opozant la anexarea Crimeei de catre Rusia, la 20 de ani de inchisoare, urmand sa fie trimis intr-un lagar de munca, informeaza AFP.

Oleg Sentov a fost condamnat la detentie in regim sever, intr-o colonie penitenciara, care prevede conditii draconice, in special cu privire la accesul la vorbitor. Alexandr Kolcenko, militant ecologist, judecat alaturi de Sentov, a fost condamnat la zece ani de inchisoare, cei doi comparand in fata instantei pentru ”terorism”, ”organizarea unui grup terorist” si ”trafic de armament”.

La anuntarea verdictului, cei doi au zambit, iar cand judecatorul i-a intrebat daca au inteles verdictul, Sentov si Kolcenko au intonat imnul national al Ucrainei. Avocatul regizorului, Dmitri Dinze, a denuntat sentinta, iar presedintele Petro Porosenko a transmis: ”Va veni timpul ca cei care au organizat acest proces impotriva ta sa ajunga in banca acuzatiilor”.

Ambasadorul SUA in Ucraina, Geoffrey Pyatt, a calificat verdictul drept o condamnare ”rusinoasa”, iar Amnesty International a evocat ”o justitie ce aminteste de procesele staliniste”. Sentsov si Kolchenko au fost arestati in Crimeea  anul trecut, acuzati de incendierea unor cladiri unde functionau doua organizatii ruse si ca planuiau o serie de atacuri alaturi de gruparea paramilitara Parvy Sektor impotriva infrastructurii ruse din peninsula.

Sustinere din partea cineastilor europeni

Condamnarea lui Sentov a provocat proteste din partea UE si SUA, in timp ce o petitie care cere eliberarea sa a fost publicata de catre European Film Academy, care reuneste trei mii de profesionisti ai marelui ecran.

Ken Loach, Wim Wenders si Aki Kaurismaki fac parte din semnatarii acesteia. Mai multi cineasti rusi intre care Alexandr Sokurov si conservatorul Nikita Mihalkov au cerut la randul lor lui Vladimir Putin eliberarea lui Sentov. Oleg Sentov si Alexandr Kolcenko nu sunt singurii ucraineni incarcerati in Rusia pentru ”terorism” sau ”spionaj”. Potrivit ministrului ucrainean de Externe, ”11 prizonieri politici ucraineni se afla incarcerati in penitenciarele rusesti”.

author avatar
Tudor Borcea
187 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger