AcasăNewsRusia ia foc: Congresul SUA autorizeaza livrarea de arme Ucrainei

Rusia ia foc: Congresul SUA autorizeaza livrarea de arme Ucrainei

In timp ce armata ucraineana viseaza la armele americane, Serghei Lavrov spune ca noile sanctiuni impuse Rusiei sunt inacceptabile.

Moscova a amenintat, sambata, ca va aplica masuri ”simetrice” dupa ce Congresul SUA a adoptat o lege care-i permite presedintelui Barack Obama sa aprobe livrari de arme letale Ucrainei, dar si noi sanctiuni impotriva Rusiei.

In timp ce armata ucraineana viseaza la armele americane, Serghei Lavrov spune ca noile sanctiuni impuse Rusiei sunt inacceptabile.

Amenintarile au fost  puse pe tapet inaintea intalnirii de astazi intre Secretarul de Stat John Kerry si omologul sau rus, Serghei Lavrov. Furia Moscovei a fost declansata de un text de lege intitulat ”Act de sustinere a libertatii Ucrainei”, votat in unanimitate de parlamentarii celor doua camere ale Congresului american. Textul autorizeaza noi sanctiuni impotriva Rusiei si, in premiera, livrarea de arme letale Ucrainei. ”Fara nicio indoiala ca nu putem sa lasam fara raspuns aceste noi sanctiuni evocate in acest text”, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul lui Lavrov. Riabkov a denuntat ”sentimentele antirusesti care se propaga” in Congresul SUA. ”Consideram adoptarea acestei legi ca o noua demonstratie a sentimentelor antirusesti si o tentativa de a ne impune decizii, care pentru noi sunt total inacceptabile”, a spus Riabkov.

Ucraina: Un vot istoric

Kievul a calificat votul american drept unul ”istoric”, in contextul in care ucrainenii cauta cu disperare de luni de zile sa-i convinga pe aliati sa le vanda arme pentru militari, care sunt slab dotati comparativ cu rebelii prorusi sustinuti, potrivit Kievului, de Rusia. Votul din Congres nu inseamna insa ca Barack Obama va livra automat arme fortelor ucrainene. Pana in prezent, presedintele american a preferat sa autorizeze furnizarea catre Ucraina de material non-letal, cum ar fi radare, ochelari pentru vedere nocturna sau veste anti-glont. In egala masura, Kievul a cerut Uniunii Europene sa mentina posibilitatea unor noi sanctiuni grele pentru Moscova. ”Rusia incearca o perdea de fum in privinta rolului pe care-l joaca in acest conflict”, a declarat la Bruxelles Konstantin Eliseiev, ambasadorul Ucrainei. Totodata, Ucraina a anuntat ca vrea sa-si dubleze bugetul armatei. Potrivit ONU, conflictul din Ucraina a generat pana acum 4.634 de victime.

author avatar
Tudor Borcea
350 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger