AcasăNewsRusia face gasca cu Belarus impotriva scutului antiracheta din Romania

Rusia face gasca cu Belarus impotriva scutului antiracheta din Romania

Serghei Lavrov si Vladimir Makin continua fobia antiracheta a lui Putin

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov , si omologul sau din Belarus, Vladimir Makei, au anuntat ca Moscova si Minsk vor lucra impreuna la ”masurile necesare” drept raspuns la sistemele antiracheta amplasate de americani in Romania si Polonia.

Serghei Lavrov si Vladimir Makin continua fobia antiracheta a lui Putin

Ministrul belarus de Externe, Vladimir Makei, a declarat ca Belarus si Rusia sunt ”preocupate” de instalarea sistemelor antiracheta Aegys in Europa de Est. Makei a facut aceasta declaratie dupa intalnirea de luni, de la Minsk, pe care a avut-o cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, acesta din urma avand o intrevedere si cu presedintele belarus, Alexandr Lukasenko, informeaza radio Europa Libera. Intr-un comunicat de presa comun, Makei a subliniat faptul ca Minsk va sprijini initiativele initiate de Rusia privind dezarmarea, in cadrul forumurilor internationale. Vladimir Makei a afirmat ca Moscova si Minsk isi exprima ingrijorarea cu privire la tentativele ”colegilor nostri NATO de a ne contracara, apropiindu-si infrastructurile de frontierele noastre”. De partea sa, Serghei Lavrov a declarat ca nici Rusia si nici Belarus nu sunt favorabile ”politicii confruntarilor”, facand un apel impotriva crearii de ”linii conflictuale” in Europa. In ce priveste amplasarea sistemelor de aparare antiracheta ale SUA in Romania si in Polonia, Lavrov a considerat ca aceste eforturi au esuat, in special datorita faptului ca ”partenerii occidentali actioneaza de pe pozitii partinitoare”.

”Prea scump, ineficient si gresit ca raspuns”

Pe de alta parte, comentand inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu, Hans-Joachim Spanger, expert german pentru conflicte, a declarat ca acest sistem este ”prea scump, ineficient si gresit ca raspuns pentru o amenintare perceputa”, noteaza Sputnik. Spanger a explicat ca testele NATO au demonstrat ca sistemul are capacitatea de a intercepta si de a distruge doar opt din zece rachete lansate. Acesta a adaugat ca in cazul unei lupte reale, acest numar ar putea fi chiar mai mic. Totodata, el a estimat ca sistemele din Romania si Polonia sunt extrem de scumpe,1,6 miliarde de dolari, insa aceste cheltuieli nu reprezinta decat inceputul.

author avatar
Tudor Borcea
79 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger