AcasăNewsRusia este pregatita sa reia cooperarea cu SUA ”doar pe baza de...

Rusia este pregatita sa reia cooperarea cu SUA ”doar pe baza de egalitate”

Dupa ce anul trecut John Kerry i-a oferit lui Lavrov cartofi de Idaho, acesta din urma l-a cadorisit cu cartofi de Krasnodar

Dupa intalnirea de la Soci intre John Kerry si Serghei Lavrov, in care multi observatori au vazut inceperea unei detensionari a relatiilor bilaterale, Kremlinul nu a intarziat sa comunice in ce conditii va avea loc aceasta.

Dupa ce anul trecut John Kerry i-a oferit lui Lavrov cartofi de Idaho, acesta din urma l-a cadorisit cu cartofi de Krasnodar

”Moscova este pregatita sa relanseze o cooperare constructiva cu SUA atat pe baza bilaterala cat si pe scena internationala, insa aceasta trebuie sa se bazeze pe principiile echitatii si egalitatii in drepturi si sa fie exercitata fara nici o tentativa de dictat si coercitie”, a indicat ministrul de externe Serghei Lavrov, dupa intalnirea cu omologul sau John Kerry, in statiunea Marii Negre, Soci. ”Sefii diplomatiilor au avut o intrevedere sincera si prelungita asupra unui larg spectru de chestiuni de interes reciproc. Serghei Lavrov a subliniat ca Moscova nu este responsabila de actuala criza in relatiile sale cu Washingtonul. Rusia este pregatita pentru o cooperare constructiva cu SUA pe plan bilateral si international, unde tarile noastre si-au asumat o raspundere speciala in materie de securitate si stabilitate la nivel mondial”, se arata in comunicatul diplomatiei ruse, informeaza Sputnik. Potrivit lui Kerry, intalnirea de la Soci, in cadrul careia a avut intrevederi cu Vladimir Putin, a punctat ”subiecte cheie de pe agenda internationala, intre care negocierile cu Iranul, situatia din Siria si conflictul din Ucraina”.

John Kerry a primit rosii, cartofi si un tricou cu Ziua Victoriei

”Diplomatia cartofilor” a cunoscut un nou episod la Soci. In timp ce  delegatiile oficiale se aflau la masa, intr-un hotel din statiunea balneara de la Marea Neagra, Serghei Lavrov s-a apropiat, surazator, de John Kerry si i-a oferit doua cosuri in care se aflau rosii si cartofi, dar si un tricou comemorativ al victoriei sovietice asupra Germaniei naziste din 1945, relateaza AFP. Gestul lui Lavrov vine ca replica la cel facut de Kerry, in ianuarie 2014, cand i-a oferit omologului rus cartofi din Idaho, foarte apreciati de Lavrov. Kerry a primit cartofi din Krasnodar. Oficialul american i-a oferit lui Lavrov o selectie din presa rusa care, potrivit lui, ”nu reflecta realul potential al relatiilor ruso-americane” si un ”portofel de piele asemanator cu cel pe care secretarul de stat il poarta in fiecare calatorie”, potrivit departamentului de Stat american. Relaxat, Lavrov a venit la intalnire la bordul unui automobil GAZ Pobeda (”Victorie”) alb, primul exemplar iesit de pe portile uzinei sovietice in 1946.

Porosenko: Am profitat de acalmie pentru a ne intari trupele

Kievul a profitat de incetarea focului din Donbas pentru a-si intari trupele cu rachete antitanc, a declarat luni presedintele Petro Porosenko, in timpul unei vizite la un centru de antrenament al trupelor terestre din regiunea Cernigov, informeaza RIA Novosti. Potrivit lui Porosenko, este vorba de sisteme de rachete antitanc Stugna, Kombat, Korsar si obuze Tvetnik, la ale caror trageri a asistat in poligonul din Desna. Porosenko a indicat ca fabricantul, consortiul Ukroboronprom, figureaza printre principalii zece exportatori de arme din lume.

 

author avatar
Tudor Borcea
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger