AcasăNewsRusia cere Siriei sa accepte un armistitiu umanitar

Rusia cere Siriei sa accepte un armistitiu umanitar

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe

Rusia i-a cerut aliatului sau sirian sa accepte „imediat” un armistitiu zilnic umanitar in Siria, unde au avut loc, luni, noi lupte intre dezertori si militari intr-un cartier din Damasc.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe

Parisul a exercitat presiuni asupra Consiliului de Securitate sa voteze un proiect de declaratie care sustine ferm misiunea emisarului international Kofi Annan, ce a trimis in Siria experti pentru a pune capat unui an de varsare de sange. Dar pe teren, violentele nu dau semne de incetare: 25 de persoane, dintre care noua civili, au murit luni in tara, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), care a anuntat ofensive in forta ale regimului in mai multe regiuni.

La Damasc, luptele nocturne din cartierul Mazze sunt „cele mai importante si cele mai apropiate de centrele de securitate din Damasc de la inceputul revoltei”, la 15 martie 2011, a afirmat presedintele acestei organizatii neguvernamentale, Rami Abdel Rahmane. Mazze adaposteste serviciile de informatii, cladirile guvernamentale si ambasadele Indiei si Greciei. Abdel Rahmane a precizat ca doi militari din cadrul armatei guvernamentale au fost ucisi si alti 16 raniti in confruntarile care au durat mai multe ore. Patru rebeli au murit si mai multi au fost raniti sau arestati.

Televiziunea oficiala Al-Ikhbariya a anuntat, la randul sau, moartea a „trei teroristi” si a unui membru al fortelor de ordine. Regimul presedintelui Bashar al-Assad nu recunoaste miscarea de contestare si califica drept „bande teroriste” opozantii si dezertorii. Potrivit lui Murtada Rashid, un militant de la fata locului, „aceste operatiuni de la Damasc urmaresc sa reduca presiunea asupra regiunilor” devastate de operatiuni ale armatei care reprina sangeros revolta. Armata, mobilizata in provincie, a fost chemata la Damasc la inceputul luptelor, a afirmat el.

In cursul dupa-amiezii, noi lupte au izbucnit la Qabun si Barze, doua cartiere din capitala, potrivit OSDH. Aceste confruntari au loc dupa trei atentate sangeroase, sambata si duminica, la Damasc si Alep (nord, al doilea oras ca marime din tara), de care opozitia si regimul s-au acuzat reciproc. La Deir Ezzor (est), alte lupte violente au opus dezertori si soldati dupa ce, cu o zi inainte s-au inregistrat 30 de morti, dintre care 35 de dezertori, si zeci de raniti. In acelasi timp, Comitetul International al Crucii Rosii si Rusia „au cerut guvernului sirian si grupurilor armate sa accepte imediat un armistitiu umanitar zilnic pentru a permite CICR accesul la raniti si la civilii care trebuie evacuati”.

In aceasta declaratie publicata la incheierea unei intalniri intre ministrul de Externe rus Serghei Lavrov si seful CICR Jakob Kellenberger, Rusia a „subliniat necesitatea de a asigura accesul CICR la toate persoanele detinute in Siria ca urmare a acestor actiuni de protest”. In paralel, cei cinci experti mandatati de emisarul ONU si Ligii Arabe, Kofi Annan, au ajuns la Damasc pentru a negocia infiintarea unei misiuni de observare in scopul de a se inceta „crimele”.

Viitoarea „vizita a lui Annan in Siria va depinde in mare parte de progresele inregistrate” in cursul discutiilor cu expertii, a precizat purtatorul sau de cuvant. Annan a explicat ca misiunea „continua discutiile asupra propunerilor” pe care el i le-a facut lui Assad in cadrul vizitei din 10-11 martie, la Damasc, in vederea opririi varsarii de sange, a accesului in tara al unor organizatii umanitare si a unui dialog politic. El a calificat drept „dezamagitoare pana in prezent” raspunsurile date de Damasc.

Pentru acceptarea unui armistitiu, regimul sirian cere ca opozitia sa depuna armele, in schimbul unei amnistii, si ca tarile vecine sa blocheze orice transfer catre opozitie. Franta a propus Consiliului de Securitate al ONU sa adopte o declaratie de sustinere fata de misiunea lui Annan si spera ca acest lucru sa se faca marti, a declarat ambasadorul francez la ONU, in timp ce Rusia si China si-au exprimat de doua ori veto-ul asupra unei rezolutii privind Siria.

O misiune de evaluare a ajutorului umanitar, formata de Organizatia pentru cooperare islamica (OCI) si ONU, lucreaza de duminica sub supravegherea regimului. Ea va merge in aproximativ zece provincii.

author avatar
Ciprian Purice
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger