AcasăNewsRusia ar putea avea soarta Greciei

Rusia ar putea avea soarta Greciei

Oficialii Bancii Mondiale i-au transmis lui Vladimir Putin sa o lase mai moale cu cheltuielile

Daca nu reduceti cheltuielile o sa ajungeti la fel ca grecii! Acesta este mesajul pe care reprezentantii Bancii Mondiale l-au transmis oficialilor de la Moscova.

Oficialii Bancii Mondiale i-au transmis lui Vladimir Putin sa o lase mai moale cu cheltuielile

Pana in 2030, Rusia poate ajunge sa se confrunte cu o criza a datoriei suverane similara cu cea a Greciei, in cazul in care guvernul de la Moscova nu va reduce cheltuielile, sunt de parere oficialii Bancii Mondiale. “Valoarea datoriilor va ajunge la un nivel imposibil de sustinut, asa cum se intampla in cazul Greciei. In prezent suntem ajutati in mare parte de pretul petrolului si nu de o politica macroeconomica foarte prudenta”, a declarat Sergei Ulatov, economist sef al biroului de la Moscova al Bancii Mondiale.

Totodata, acesta a mentionat ca, pana in 2015, Rusia nu va mai reusi sa acopere deficitul din fondul de pensii chiar daca pretul barilului de petrol ar ramane la nivelul de 115 de dolari. Cu o datoriei publica scazuta si cu rezerve in valuta de 520 de miliarde de dolari, Rusia nu se confrunta cu probleme de sustenabilitate fiscala. Cu toate acestea „deficitul fiscal non-petrol, de mare importanta pentru sanatatea fiscala a Rusiei pe termen lung, ramane inca mare”,  a mai afirmat Sergei Ulatov, precizand ca marile proiecte de infrastructura, cum ar fi gazduirea Olimpiadei de Iarna din 2014 si a Cupei Mondiale din 2018, vor fi la randul lor o povara grea pentru bugetul acestui stat.

author avatar
Victor Paun
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger