AcasăNewsRusia anunta un razboi civil in Ucraina

Rusia anunta un razboi civil in Ucraina

Fortele ucrainene au efectuat o „actiune antiterorista” in Harkov

Ca sa fim exacti la cum citam, Rusia „avertizeaza” asupra izbucnirii unui razboi civil in Ucraina. Dar ca sa fim exacti in privinta actiunilor Rusiei, e clar ca „anunta”.

Fortele ucrainene au lansat o actiune antiterorista in sud-estul orasului Harkov, arestand peste 70 de „separatisti”, care ocupasera cladirea Administratiei locale.

Fortele ucrainene au efectuat o „actiune antiterorista” in Harkov

Prorusii, spontani, dar platiti

Ministrul de Interne ucrainean, Arsen Avakov, a promis ca trupele antitero vor elibera si statiile de metrou si vor debloca orasul. Aceasta actiune a suparat Rusia. „Indemnam la incetarea imediata a oricaror pregatiri militare, care risca sa declanseze un razboi civil”, a avertizat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat difuzat marti. Exact de ce ar avea nevoie Rusia ca sa intre in orasele respective pentru a-i proteja pe „prorusi”. Acelasi scenariu ca in Crimeea. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, insista ca in estul Ucrainei au loc „manifestatii spontane proruse”. Insa, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a declarat ca „sunt indicii certe ca unii dintre protestatari nu sunt rezidenti locali, ci persoane platite sa faca dezordine”.

NATO: Interventia rusilor, „o eroare istorica”

Seful NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat la Paris, a avertizat Moscova sa stea in banca ei, sa nu contribuie la o escaladare a tensiunii in estul Ucrainei. „Daca Rusia intervine si mai mult in Ucraina, va fi o eroare istorica”, a subliniat seful Aliantei Nord-Atlantice. „Agresiunea ilegala comisa de Rusia asupra Ucrainei este cea mai mare provocare la adresa securitatii Europei de o generatie si obliga NATO sa-si revada planurile de aparare”, a declarat Rasmussen. Rusia mentine la granita de est a Ucrainei peste 40.000 de militari, provoacand temeri ca urmeaza o invazie.

author avatar
Adina Mutar
329 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger