AcasăNewsRusia ameninta Republica Moldova cu razboiul

Rusia ameninta Republica Moldova cu razboiul

Preocupare. Dmitri Rogozin deplange sorta autoproclamatei Republici Transnistrene (zona cenusie pe harta) daca Republica Moldova adera la UE

Autritatile de la Chisinau au declarat in repetate randuri ca drumul Republicii Moldova merge catre Vest, dar acest lucru eneveaza la culme Moscova. Oficialii rusi ameninta Chisinaul cu „dezghetarea” conflictului transnistrean.

Preocupare. Dmitri Rogozin deplange sorta autoproclamatei Republici Transnistrene (zona cenusie pe harta) daca Republica Moldova adera la UE

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat recent, la Bruxelles, ca semnarea unui acord de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana ar putea duce la o slabire a „statalitatii moldovenesti”. „Asocierea UE cu Republica Moldova fara consultarea Transnistriei, in mod sigur, va duce si la dezghetarea conflictului transnistrean”, a avertizat el, santajand, practic, chiar si autoritatile de la Bruxelles. E drept ca statele dezvoltate ale UE sunt mari consumatoare de gaz rusesc, si poate se „defecteaza” robinetul de la Moscova….

Rogozin caineaza Transnistria

Dmitri Rogozin

Rogozin nu si-a ascuns nici temerile legate de faptul ca in cazul in care Republica Moldova si Ucraina vor intra in zona de liber schimb cu UE, Transnistria va fi afectata de o blocada economica totala. Conform logicii vicepremierului rus, UE nu ar trebui sa dea curs demersurilor de aderare la zona de liber schimb a Ucrainei si Republicii Moldova, fostele state-satelit ale nu tocmai defunctei URSS, la a carei reconfigurare asistam in prezent.  Pentru a fi si mai convingator, Rogozin a reiterat amenintarea cu razboiul. „Trebuie sa dam dovada de maximum de vigilenta si intelepciune pentru a nu permite escaladarea tensiunii in zonele cu conflicte inghetate. Rusia a solicitat de nenumarate ori Chisinaului sa includa Transnistria in negocierile cu UE”, a avertizat oficialul rus. Aproape fara nicio legatura, Chisinaul a anuntat, ieri, ca are foarte mare nevoie de gazoductul Iasi-Ungheni, turnand gaz  (lampant) pe foc si in relatiile romano-ruse.

author avatar
Arpad Dobre
2.000 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger