AcasăNewsRusia ameninta Londra

Rusia ameninta Londra

Otravirea fostului spion rus pe teritoriul Regatului Unit a transformat relatiile ruso-britanice intr-un dialog al surzilor si o escalada diplomatica periculoasa intre Serghei Lavrov si Theresa May

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat ieri Marea Britanie ca ”a ales cu buna stiinta sa submineze relatiile ruso-britanice”, in dosarul otravirii fostului spion Serghei Skripal pe sol britanic, amenintand ca Moscova va riposta la eventuale noi ”initiative anti-rusesti”.

Otravirea fostului spion rus pe teritoriul Regatului Unit a transformat relatiile ruso britanice intr un dialog al surzilor si o escalada diplomatica periculoasa intre Serghei Lavrov si Theresa May

„Daca Guvernul britanic continua sa ia unele masuri antiruse, vor riposta in conformitate cu principiul reciprocitatii”, a declarat Lavrov, dupa o intrevedere cu omologul sau nipon, Taro Kono. Seful diplomatiei ruse a cerut guvernului britanic sa reactioneze cu ”calm” in dosarul Skripal. In 4 martie, fostul spion si fiica sa au fost otraviti cu o substanta neurotoxica, la Salisbury. ”In primul rand: unde sunt Skripal si fiica sa? Doi, de ce Scotland Yard a spus ca ancheta va dura luni in timp ce guvernul britanic a dat deja verdictul, fara a astepta o decizie in justitie”, a declarat Lavrov, in conditiile in care Londra considera ca Rusia este comanditarul otravirii celor doi Skripal. ”Dovezi sau scuze”, a cerut Moscova, luni, dupa ce ambele tari si-au expulzat reciproc cate 23 de diplomati.

Londra nu participa la convocarea Moscovei

Ambasadorii acreditati la Moscova au fost invitati ieri la o reuniune organizata de MAE rus pe tema Skripal, ocazie cu care Rusia va oferi un punct de vedere pentru a demonta acuzatiile Londrei. Laurie Bristow, ambasadorul Marii Britanii a declarat ca nu va participa la aceasta reuniune, delegand reprezentarea unui functionar la ”nivel operational”. ”O noua manifestare elocventa a unei situatii absurde in care se pun intrebari dar nu se vrea sa fie auzite si raspunsuri”, a reactionat Kremlinul. Si-a mai anuntat absenta si seful delegatiei UE in Rusia. Liderii UE sunt pregatiti sa se”coordoneze asupra masurilor” de luat impotriva Rusiei daca nu coopereaza in ancheta Skripal, potrivit unui proiect de declaratie pregatit pentru summit-ul de astazi si maine la Bruxelles. Iar noi sanctiuni impotriva Rusiei ar putea fi adoptate de Londra, potrivit purtatorului de cuvant al premierului britanic Theresa May. In timp ce seful Pentagonului, James Mattis, a estimat ca afacerea Skripal arata ca Rusia ”a ales sa fie un adversar strategic”. Potrivit sefului Departamentului rus de neproliferare a armelor chimice din cadrul ministerului rus al Apararii, Vladimir Ermakov, otravirea lui Skripal nu are decat ”doua explicatii posibile”: ”Fie autoritatile britanice sunt incapabile sa asigure protectia, sa spunem, unui atac terorist, fie, direct sau indirect, nu acuz pe nimeni, au pus in scena un atac contra unui cetatean rus”. Ermakov a mai precizat ca ”orice substanta militara toxica ar fi facut mult mai multe victime la fata locului”.

2-3 saptamani pentru analiza substantei toxice

Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) are nevoie de ”doua -trei saptamani” pentru a finaliza analizele esantioanelor prelevate din Anglia pentru a elucida otravirea lui Serghei Skripal. Esantioanele vor fi trimise in laboratorul principal al OIAC din Haga, apoi altor laboratoare, a precizat directorul OIAC, Ahmet Uzumcu. Directorul OIAC nu a dorit sa se pronunte cu privire la eventualitatea ca aceste analize vor putea identifica sau nu prezenta agentului chimic Novitchok, care a fost dezvoltat in Rusia si cu care Occidentul acuza Moscova ca l-a otravit pe Skripal.

author avatar
Tudor Borcea
322 afisari

2 COMENTARII

  1. Ne-am intors in istorie, la vremea pactului Ribentrop-Molotov, cand totul era marcat de cizma hitlerista si de pantoful lui Stalin. Diplomatia mondiala este definita de intrebari ca niste sentinte, pe nimeni nu intereseaza raspunsul, institutiile internationale au devenit caduce, important e cine pune intrebarea primul, pentru ca „sa nu lasam adevarul sa strice o geopolitica avantajoasa!”

    • Nu ne-am intors, suntem. Faptul ca dupa 27 de ani Basarabia nutraieste românește e doar un ex. Faptul ca rusii isi omoara tradatorii militari, asta, i priveste. Anglia e doar un obiectiv militar pt ei. Faptul ca au fost incercati de Hitler si evitati de Stalin, e doar un noroc chior istoric nimic mai mult.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger